În fiecare an pe data de 1 aprilie Agenția pentru Protecția Mediului Timiș marchează importanța evenimentului ecologic “Ziua Internaţională a Păsărilor” prin acțiuni și activități destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice și în special a elevilor din județ cu privire la importanța protecției și ocrotirii păsărilor sălbatice, acestea reprezentând indicatorii esenţiali ai sănătăţii mediului.
Această zi este anual marcată în cadrul programului UNESCO “Omul şi Biosfera”
La 1 aprilie 1906 a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor, unul din primele documente ecologice. În România, această sărbătoare îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită, mai ales, în şcoli.
Agenția pentru Protecția Mediului Timiș împreună cu Palatul Copiilor din Timișoara- Cercul de Ornitologie/Etologie reunește elevi și cadre didactice de la Școala generală Nr. 19 “Avram Iancu” Timișoara, Eco-Școala Generală Nr. 18, Liceul Teoretic „Iris” Timisoara, Colegiul Național Bănățean, Școala Generală Remetea Mare și Grădinița PP 23 Timișoara într-un proiect de informare și conștientizare asupra importanței păsărilor sălbatice pentru mediul înconjurator și pentru viața oamenilor.
Reprezentanţii Agenției pentru Protecția Mediului și ai Palatului Copiilor Timișoara vor prezenta, într-un limbaj accesibil elevilor, importanţa marcării ”Zilei Internaţionale a Păsărilor” şi necesitatea protecției și ocrotirii păsărilor sălbatice. Astfel elevii vor fi angrenați în diverse activități: activități de informare, tehnico-aplicative cu privire la viața păsărilor sălbatice; vor face cunoştinţă cu habitatele păsărilor sălbatice prin acțiuni de vizitare a parcurilor orașului și a Arboretumului Bazoș unde elevii vor desfășura activități de observare a păsărilor, jocuri ecologice, montare căsuțe pentru păsărele și amenajare hrănitori naturale prin plantare de puieți.
LILIANA BABĂ