În fiecare an pe data de 2 Februarie Agenția pentru Protecția Mediului Timiș marchează importanța evenimentului ecologic ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”, prin acțiuni și activități destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice și în special a tinerilor din județ cu privire la valoarea zonelor umede, a beneficiilor și serviciilor furnizate de aceste ecosisteme, dar și asupra vulnerabilității acestora la impactul activităților umane.
Ziua de 2 Februarie reprezintă data adoptării Convenției asupra zonelor umede în anul 1971, în orașul iranian Ramsar. Convenția Ramsar se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural, ratificată de Romania prin Legea nr.5 din 1991.
În anul 2015 marcarea evenimentului ecologic ” – Ziua Mondială a Zonelor Umede” s-a facut sub deviza: ”Zonele umede pentru viitorul nostru – Alăturați-vă nouă!” .
Agenția pentru Protecția Mediului Timiș împreună cu Palatul Copiilor din Timișoara reunește elevi și cadre didactice de la Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „Iris” Timisoara, Şcoala Gimnazială nr. 18, Școala Generală cu clasele I-VIII din Remetea Mare și Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I, într-un proiect de informare și conștientizare asupra zonelor umede și importanței lor pentru mediul înconjurator dar și pentru bunăstarea oamenilor.
Reprezentanţii Agenției pentru Protecția Mediului și ai Palatului Copiilor vor prezenta, într-un limbaj accesibil elevilor, importanţa zonelor umede şi necesitatea conservării lor. Astfel elevii vor face cunoştinţă cu zonele umede din județul Timiș și Spațiul Hidrografic Banat.
La rândul lor, elevii vor realiza machete tematice prin care vor reprezenta specii de plante, specii de păsari, pești și animale care trăiesc în zonele umede. Deasemnea vor realiza hrănitoare pentru păsări pe cere le vor montat în copaci.
Zonele umede reprezentative pentru judeţul Timiș sunt: zona Mlaştinile Satchinez, zona Mlaştinile Murani, zona Lacul Surduc, Zona Lunca Barzavei, Zona Lunca Timișului și Parcul Natural Lunca Mureșului care a fost desemnat Zonă umedă de importanţă internaţională, care se întinde pe teritoriul județului Timiș si Arad. Plantele acvatice, specii de păsări și specii de pești convieţuiesc permanent sau temporar în aceste ecosisteme, demonstrând forme şi faze de evoluţie diferenţiată ale raporturilor organismelor vii cu mediul lor de viaţă.
Agenția pentru Protecția Mediului Timiș informează tinerii din județul Timiș că, sub egida Secretariatului Ramsar, în perioada 02 februarie -02 martie 2015, se organizează un concurs de fotografii digitale efectuate într-o locație din zonele umede din județ. Pot să participe tineri cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani. Provocarea fotografică este de a evidenția una dintre mai multele moduri în care zonele umede asigură viitorul nostru. Fiecare participant va încarca o singură fotografie pe site-ul www.worldwetlandsday.org. Câștigătorul concursului va beneficia de o călătorie gratuită, în funcție de preferințe, într-o zonă umedă importantă din lume, finanțată de organizația Star Alliance Biosphere Connections.