02 Februarie  – Ziua Mondială a Zonelor Umede

 

Acțiuni în zonele umede pentru Oameni și Natură

VALORIFICĂ. GESTIONEAZĂ. RESTAUREAZĂ. IUBEȘTE

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş serbează Ziua Mondială a Zonelor Umede, alături de Palatul Copiilor din Timișoara și alte 16 unități de învățământ din județul Timiș prin organizarea mai multor activităţi educative de informare şi conştientizare privind importanţa implicării tuturor în conservarea și protecția zonelor umede şi cunoașterea beneficiilor aduse de zonelor umede pentru omenire şi planetă.

Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la zonele umede. Această zi marchează și aniversarea Convenției privind zonele umede, care a fost adoptată ca tratat internațional în 1971 în oraşul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice.

Zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 m. Acestea sunt bogate în biodiversitate şi asigură condiții optime de dezvoltare și reproducere pentru o varietate de specii de animale.

Tema din acest an este “Acțiuni în zonele umede pentru oameni și natură”, care evidențiază importanța acțiunilor pentru a asigura conservarea și utilizarea durabilă a zonelor umede pentru oameni și sănătatea planetei.

Principale acțiuni din această campanie sunt:

  • VALORIFICAREA zonele umede pentru multiplele beneficii și soluțiile bazate pe natură pe care le oferă pentru bunăstarea umană și pentru o planetă sănătoasă.
  • GESTIONAREA cu înțelepciune a zonele umede și utilizarea în mod durabil, pentru a le conserva și să menținem sănătatea acestor ecosisteme de importanță critică.
  • RESTAURAREA zonele umede pentru a reînvia biodiversitatea bogată și viața găsită în aceste ecosisteme care susțin viața.

Pentru susținerea acestor acțiuni sunt necesare investiții de capital financiar, uman și politic pentru a conserva zonele umede și a se asigura că acestea sunt utilizate în mod înțelept și durabil.

Zonele umede naturale sunt în declin, 35% din zonele umede mondiale s-au pierdut începând cu anul 1970, acestea dispar de trei ori mai repede decât pădurile, iar plantele și speciile de animalele dependente de zonele umede sunt în pericol de dispariție.

Utilizarea durabilă a zonelor umede necesită o înțelegere a cauzelor care conduc la degradarea și dispariția acestora pentru a acționa direct asupra acestora: asanarea și umplerea, poluarea, supra-extracția de apă, pescuitul excesiv și schimbările climatice. Pierderea acestor ecosisteme care susțin viața, poate fi stopată doar dacă acționăm responsabil acum.

Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş prin activități educative realizate împreună cu cadrele didactice de la Palatul Copiilor din Timişoara şi școlile partenere, contribuie la dezvoltarea capacității de înțelegere a elevilor privind necesitatea conservării și gestionării responsabile a zonelor umede.

Totodată ne propunem să identificăm zonele umede din judeţul Timiş, precum și zonele umede urbane din municipiul Timișoara. Ca răspuns, elevii vor organiza expoziţii de desene cu flora și fauna din zonele umede.

În cadrul acestor activităţi sunt implicaţi elevii şi cadrele didactice de la Palatul Copiilor Timişoara, Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, Colegiul de Silvicultură şi Agricultură CASA VERDE Timişoara, Liceul Teoretic Special IRIS Timişoara, Liceul Teoretic Moisil Timişoara, Liceul cu Program sportiv BANATUL, Școala Gimnazială Nr.16 Timisoara, Școala Gimnazială nr.25 Timișoara, Școala Gimnazială nr.27 Timișoara, Școala Gimnazială Săcălaz, Asociația pentru sprijinirea copiilor ambliopi și nevăzători “Iris” Timișoara, Școala Gimnazială Nr.13 Timisoara, Şcoala Gimnazială Nr.19 Avram Iancu Timişoara, Şcoala Gimnazială Nr.30 Timişoara, Şcoala Gimnazială Satchinez, Grădinița PP nr.23 Timișoara și Grădinița PP nr. 32 Timișoara.

Related posts