„150 de ani Emil Racoviţă”, schimb de experiență, Palatul Copiilor Timișoara – Federația Națională de Speologie

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, fondatorul biospeologiei, primul biolog din lume care a studiat viața în Antarctica.

Emil Racoviță a explorat 1.200 de peşteri în Europa şi Africa, a strâns o colecţie de 5.000 de animale subterane şi a publicat peste 66 de lucrări despre fauna subterană. Emil Racoviţă a fost unul dintre primii biologi care s-au ocupat de etologia animală, el susţinînd că animalele trebuie studiate, în primul rînd, vii şi, pe cît se poate, în mediul lor firesc (http://www.cunoastelumea.ro).

Între anii 1897 şi 1899, a participat ca biolog la expediţia în Antarctica, pe vasul ,,Belgica”, alături de cunoscutul explorator polar Roald Amundsen. Cu acest prilej, Racoviţă a efectuat ample cercetări asupra vieţii balenelor, pinguinilor şi păsărilor din Antarctica, descoperind, totodată, 26 de specii de muşchi, o plantă cu flori „Aira Antarctica”, numeroase alge microscopice şi o insulă, căreia i-a dat numele dascălului său, Grigore Cobălcescu. În perioada când „Belgica” a fost prizoniera ghețurilor (martie 1898 – februarie 1899), naturalistul expediției, împreună cu ceilalți oameni de știință, au întreprins numeroase observații și cercetări științifice. Materialul adunat a constituit obiectul unui număr de 60 volume publicate, reprezentând o contribuție științifică mai mare decât a tuturor expedițiilor antarctice anterioare luate la un loc. În 1920 a fost invitat ca profesor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj, unde a înființat primul institut de biospeologiei din lume (https://ro.wikipedia.org).

Emil Racoviţă a locuit în ultima parte a vieţii sale în capitala Banatului. El s-a mutat de la Cluj, la Timişoara, în 1940, după ce Transilvania de Nord intră în componenţa Ungariei. Avea deja 72 de ani, dar încă era preşedintele Institutului de Speologie de la Cluj şi continua să predea studenţilor. Biroul lui Racoviţă de la Timişoara se afla chiar în actuala clădire a Primăriei Timișoara (https://adevarul.ro/locale/timisoara).

În perioada  2 – 8 iulie 2018, Federația Română de Speologie a organizat 12-a ediție a  BALKAN CAVER’S CAMP, întâlnire speologică balcanică, care anul acesta a cuprins Congresul Național de Speologie și Concursul Internațional „Speo-Arta” aflat la a 36-a ediție. În cadrul evenimentului s-au derulat prezentări pe teme diverse precum: protecție și conservare, modalități de colaborare, fotografie, turism și ecologie, educație, tehnica speologică, cartare, salvare din mediul subteran, metode de explorare, învățământ și școlarizare speologică. Totodată au fost promovate și realizate colaborări în scop educativ, implicate fiind ca parteneri Parcul Național Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului(UNESCO), Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina (www.frspeo.ro).

Prin proiectul „SCHIMB DE EXPERIENȚĂ „150 DE ANI EMIL RACOVIȚĂ”, coordonator proiect prof. dr. bilog Babă Liliana, Palatul Copiilor Timișoara a  realizat un parteneriat temeinic cu Federația Națională de Speologie.  Alături de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Timișoara, reprezentanți ai Palatului Copiilor Timițoara au luat parte la activitățile organizate în cadrul evenimentului desfășurat cu ocazia a 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță.

Prof. dr. biolog Liliana Babă

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.