Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, la 27 noiembrie 1939, în Râmnicu Vâlcea, într-o familie de profesori. A fost unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii, membru titular al Academiei Române, cronicar literar și profesor universitar. A fost Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România.
A scris peste 30 de cărți, una dintre cărțile sale fundamentale fiind Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008. A fost, de asemenea, director și editorialist al revistei România Literară, cronicar al revistei Contemporanul din 1962 până în 1972, a moderat emisiuni de talk-show cultural.
Nicolae Manolescu, a activat și ca politician după Revoluția din 1989, fiind membru fondator al Alianței Civice și președinte al Partidului Alianța Civică (1991), a fost membru în Comisia Parlamentului României pentru Integrarea Europeană și în Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, însă, în anul 2000, se retrage din viața politică.
A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în rang de Mare Cruce, cu Ordinul național „Steaua României” în rang de Mare Cruce (cea mai înaltă distincție a statului român) și cu medalia și titlul „Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, din partea Ministerului Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării din Franța.
Sâmbătă, 23 martie 2024, Nicolae Manolescu a încetat din viață, la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac, la Spitalul Elias din București, unde se afla internat.
Daniela Florian