Te afli aici: Acasa » National » Actiuni de control la comercializarea legumelor si fructelor

Actiuni de control la comercializarea legumelor si fructelor

În perioada 10.11-21.11.2017 comisari CJPC TIMIŞ au desfăşurat acţiunea tematică de control privind modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hiper/supermarketuri , magazine alimentare precum şi în pieţele agroalimentare.

Controlul a urmărit în principal următoarele aspecte:

  1. încadrarea în „ cerinţe minime de calitate” prevăzute în Anexa I Partea A din Regulamentul nr. 543/2011. „ Cerinţe minime de calitate”, în limita tolerantelor admise produsele sunt: întregi, sănătoase, curate, fără materii străine vizibile, fără dăunători, fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa, fără umezeală externă anormală, fără miros şi/sau gust străin. Starea produselor trebuie să le permită: să reziste la transport şi la manipulare, să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinaţie.
  2. Cerinţe minime de maturitate: produsele trebuie să fie suficient de dezvoltate; fructele trebuie să fie coapte. Dezvoltarea produselor şi stadiul lor de maturitate trebuie să le permită continuarea procesului de coacere şi atingerea uni grad de coacere satisfăcător.
  3. Etichetarea: existenta pe ambalaje de transport a informaţiilor conform art. 11 din Ordinul MAPDR nr. 420/2008, informaţiile solicitate în mod special prin standarde de comercializare trebuie să fie prezentate în mod lizibil şi vizibil pe una din părţile ambalajului, fie imprimate direct pe ambalaj sau bine ataşată acestuia, informaţiile fiind următoarele: ambalatorul, produsul,specia sau soiul, tara de origine, categoria de calitate, calibrul.

  1. Condiţii de expunere la comercializare.
  2. Afişarea preturilor.

Cu ocazia tematicii de control au fost verificaţi un număr de 30 operatori economici, constatându-se abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor la un număr de 18 operatori economici, s-au controlat 70.234 kg de legume şi fructe, constatându-se abateri la 35.716 kg de legume şi fructe

Principale abateri constatate au fost:

–         comercializau legume si fructe fără încadrarea în cerinţele minime de calitate prevăzute in Anexa 1 din Regulamentul European nr. 543/2011, adică nefiind întregi, sănătoase, fiind afectate de putregai, fiind improprii pentru consum

–         neinformarea consumatorilor cu privire la: ţara de origine, categoria de calitate

–         neafişarea preţului de vânzare.

Pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor s-au aplicat un număr de 18 sancţiuni contravenţionale, din care 3 avertismente şi 16 amenzi contravenţionale în sumă de 69.000 lei. în urma verificărilor s-a dispus măsura de oprire temporara de Ia comercializare la 35.716 kg în valoare de 91.758 lei şi s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman la Î6j5 kg în valoare de 1.100 lei.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus