Adunare Generala ARE, Polonia, 27-28 mai 2014

Peste 300 de participanți membri ai regiunilor europene au luat parte, în perioada 27-28 mai, la Wroclaw, în Polonia, la Adunarea Generală a Asociației Regiunilor Europene (ARE). Evenimentul a avut o agendă complexă, cu multe subiecte statutare și de dezvoltare economică, socială și teritorială, teme bazate pe nevoile și interesele comunităților locale. Județul Timiș a fost reprezentat la conferință de către Marian-Constantin VASILE, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

În calitate de președinte al Comisiei Economice și de Dezvoltare Regională ARE, dl. Vasile a prezentat raportul de activitate de un an și viziunea și prioritățile pentru anul viitor. Câteva dintre rezultatele care merită menționate sunt: crearea unui nou grup de lucru pentru Investiții, Afaceri și IMM-uri, a Comunității de Afaceri ARE, victoria reputată în fața Comisiei Europene cu privire la noua schemă de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale, lobby-ul făcut în privința susținerii opticii regionale în noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, elaborarea a diverse rapoarte și poziții politice înaintate către instituțiile europene, cum ar fi cele legate de folosirea mașinilor electrice și dezvoltarea rurală, organizarea a diverse evenimente și acțiuni pentru crearea de relații și cunoștințe pentru regiunile europene etc.

În cadrul panoului de discuții cu titlul «Noua înțelegere economică a regiunilor europene», fiind unul dintre vorbitori, am atins subiecte legate de: necesitatea furnizării de date publice către investitori (după principiile Open Governance, semnat și de către România acum câțiva ani), îmbunătățirea capacității Europei de a produce branduri, crearea de infrastructuri de afaceri, implementarea unor mecanisme financiare locale atractive pentru companii (cum ar fi crearea unui fond regional de investiții), folosirea relațiilor autorităților publice pentru internaționalizarea afacerilor companiilor autohtone, reducerea birocrației locale etc. Evenimentul din Polonia a fost gândit și organizat din perspectiva comunităților locale, oferind o alternativă de rezolvare a necesităților și oportunităților locale în regiunile europene membre ARE. Pe viitor, sper să pot valorifica pentru județul Timiș relațiile bune stabilite odată cu întâlnirile pe care le-am avut la acest eveniment ARE”, a declarat Marian-Constantin VASILE, vicepreședintele CJ Timiș.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.