ASTRA FILM FESTIVAL 2013, FESTIVALUL ANULUI IN ROMANIA


Luni, 24 martie 2014, în cadrul celei de-a XIV – a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural, Festivalul Internaţional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival a primit Marele Premiu la secţiunea „Proiecte culturale şi festivaluri”.

Ediţia premiată, care s-a desfăşurat în octombrie 2013 la Sibiu, a fost una aniversară. În cei peste 20 de ani de existenţă, Astra Film Festival a devenit un puternic brand cultural local şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film non-ficţional din Europa. Astfel, AFF a pus Sibiul pe harta cinematografiei internaţionale şi a asigurat oraşului statutul de punct de întâlnire între oameni şi cultură.

Motivația juriului în alegerea festivalului câștigător a fost determinată de amploarea națională și internațională a Astra Film Festival, de numărul record de documentare românești și străine care au oferit publicului prilejul de a avea o imagine cât mai clară asupra realităților contemporane de pe tot mapamondul și de reușita festivalului de a face din orașul Sibiu casa filmului documentar din România.

”Sunt onorat pentru nominalizare și pentru premiul acordat. Aș vrea să fac o scurtă mărturisire legată de finanțările festivalurilor pornind de la începuturile din 1993, atunci când am îndrăznit să bat la ușa oficialităților vremii. Bineînțeles, am fost dat afară, dar înainte de asta am fost întrebat dacă știu cât costă un metru de asfalt. Nu am renunțat la proiect, am continuat, însă acum, când mă gândesc la toate lucrurile minunate care s-au petrecut de-a lungul celor 20 de ani și dacă le-aș putea transforma în metri de asfalt, sunt sigur că ar fi rezolvată problema autostrăzilor din România. În urmă cu câteva zile am fost înștiințați că Astra Film Festival a fost exclus din Agenda Culturală a Sibiului în acest an, fiind înlocuit de Festivalul Mustului, Obor Fest sau Reuniunea Trupelor. Ediţia din 2014 este în pericol dacă nu primeşte fonduri de la Primăria Sibiului.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival a fost inclus de curând şi în „Top 100 de nume din România care mişcă ţara cu puterea ideilor sau a faptelor” realizat de revista Foreign Policy România, un clasament care îşi propune să evidenţieze anual numele românilor care mişcă ţara în direcţii bune sau proiecte remarcabile, susţinute prin muncă şi pasiune.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.