Te afli aici: Acasa » National » Atentie la udatul gradinilor la sate

Atentie la udatul gradinilor la sate

 

În Timişoara şi comunele periurbane asigurarea necesarului de apă potabilă nu ridică probleme în niciun moment. Nu acelaşi lucru se poate spune despre localităţile din judeţ. Sate și comune din județul Timiș rămân sistematic fără presiune sau chiar fără apă la robinet, atunci când oamenii udă grădinile cu apă de la rețea. Recent, acest lucru a fost semnalat de cetățenii din Satchinez, Izvin, Săcălaz, Voiteg și Ciacova.

Problema este una de sezon și se produce în perioadele cu temperaturi ridicate, când se folosesc cantităţi mari de apă potabilă pentru udatul grădinilor. Aquatim readuce în atenția consumatorilor această problemă, reamintind că, în perioadele caniculare, orice consumuri peste medie, inclusiv udatul excesiv al grădinilor, pot prejudicia alimentarea cu apă a întregii localităţi.

Aquatim a preluat, în județul Timiș, foraje şi conducte de apă subdimensionate faţă de cerinţele actuale ale consumatorilor deserviţi. Mai mult, sunt localităţi cu resurse limitate, în care există riscul diminuării debitului forajelor din cauza exploatării neraţionale.

Din aceste motive, consumurile ridicate, peste medie, duc şi vor duce la presiuni scăzute sau chiar la lipsa apei, pentru toţi consumatorii branşaţi la reţeaua respectivă, indiferent în ce scop folosesc apa.

Apa este vitală pentru un confort minim de zi cu zi şi menţinerea sănătăţii populaţiei. Pentru a evita discontinuităţile în alimentarea cu apă, Aquatim va instala contoare în localitățile rurale, acolo unde se observă consumuri foarte mari în sezonul cald. Aria de operare a societății Aquatim cuprinde 100 de localități din județul Timiș, unde sunt montate peste 60.000 de contoare. Gradul de contorizare este de 100% în Timișoara și peste 95% în toată aria de operare. Contorizarea integrală a branșamentelor este unul din obiectivele societății.

Aquatim a atras fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de apă din Timiș, fiind în derulare un program investițional în valoare de 119 milioane de Euro, care se va finaliza în anul 2015. Pentru viitor, Aquatim are în pregătire o nouă tranșă de investiții de 150 milioane de Euro, tot din fonduri europene, pentru localitățile din Timiș cu peste 2.000 de locuitori, pentru perioada 2014-2020.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus