Te afli aici: Acasa » National » Au început sărbătorile culturii în Europa 2023

Au început sărbătorile culturii în Europa 2023

Veszprém a deschis programul evenimentelor de pe agenda sa de Capitală Culturală Europeană 

Întinsă lejer pe malul nordic al lacului Balaton, regiunea Veszprém-Bakony-Balaton a deschis astăzi, oficial, Anul European al Culturii anunțând ceea ce va fi o înșiruire de evenimente și acțiuni menite să tranforme arealul într-o scenă culturală majoră și destinație turistică  importantă în Europa, după cum declară chiar organizatorii. „Vrem să arătăm de ce suntem speciali și să dezvoltăm ceea ce avem”,  a declarat astăzi Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltării Regionale din Ungaria, la conferința de deschidere a programului. 

„Creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii cu focus pe sustenabilitate și influențarea pozitivă a zonelor rurale au fost obiectivele care au stat la baza scrierii programului, un program care își propune ca, până în 2030, un număr de 20 de localități din regiune să fie între cele mai relevante la categoria lor în Europa”, a adăugat primarul orașului Veszprém, Gyula Palgo. 

Pe de altă parte, directorul executiv al programului Veszprém 2023, Aliz Markovits, a spus că au fost identificate provocările pentru regiune „iar una dintre cele mai importante o reprezintă sezonalitatea, de aceea am dezvoltat programe care să aducă turiști pe tot parcursul anului, am făcut face-lift-uri festivalurilor deja existente și am identificat mai multe locuri precum ruine, cetăți sau mănăstiri în care am dezvoltat evenimente care să atragă vizitatori”. 

Evenimentele de deschidere din Veszprém – oraș cu 56.000 de locuitori – au debutat pe trei scene și au propus un concept bazat pe istoria locală. „Prin comparație, dacă Veszprém are o abordare mult mai înrădăcinată în istoria orașului (…) și propune în deschidere o călătorie din trecut, în prezent și viitor, Timișoara, în schimb, este foarte înrădăcinată în prezent și viitor. Programul de deschidere al Timișoarei  propune o expoziție de artă contemporană, îmbinată cu muzică mai avantgardistă. Elefsina are tot o abordare din punctul de vedere al culturii grecești, mai ancorată și ea în istoria și cultura sa. Timișoara are norocul de a fi cel mai mare oraș dintre cele trei și cel mai multicultural”, a spus Ramona Latco, coordonator al programului Timișoara 2023, prezentă la Veszprém.

Un element important al Capitalelor Culturale Europene  îl reprezintă colaborarea,  Timișoara fiind reprezentată la ceremonia de deschidere de la Veszprém printr-un artist local, DJ K-lu, urmând ca Timișoara să aibă în deschidere un spectacol cu păpuși gigantice de la Veszprém.  

Conform organizatorilor, în Anul European al Culturii, în regiunea Veszprém vor fi organizate peste 3000 de evenimente, sumele totale alocate pentru program fiind de 190 milioane de euro de la Guvern și alte 10 milioane de la comunitățile locale. 

Timișoara a fost reprezentată la ceremonia de deschidere de la Veszprém de viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău și de Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021. 

Reamintim că următoarele evenimente de deschidere a programelor ECC 2023 vor avea loc în 4-5 februarie în Elefsina, Grecia și 17-19 februarie, la Timișoara. 

Pentru Veszprem, programul evenimentelor din acest an poate fi accesat la https://veszprembalaton2023.hu/en/page/events

Programul Capitale Europene ale Culturii reprezintă o inițiativă menită să evidențieze bogăția și diversitatea culturală a Europei și să crească sentimentul apartenenței la o cultură europeană comună pentru cetățenii săi.

Delia S.Barbu

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus