Te afli aici: Acasa » National » Bilant la doi ani de finantare pentru dezvoltare rurala prin grupul de actiune locala „timis torontal barzava”

Bilant la doi ani de finantare pentru dezvoltare rurala prin grupul de actiune locala „timis torontal barzava”

Grupurile de Actiune Locală (G.A.L.) sunt entitati ce reprezintă  parteneriate public – private, constituite din reprezentanti ai sectorului public, privat şi civil, desemnati dintr-un teritoriu rural omogen, indeplineasc o serie de cerinte privind componenta, teritoriul acoperit si care vor implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

Scopul acestui parteneriat este de accesare de fonduri europene nerambursabile acordate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala  (F.E.A.D.R.) in aria teritoriala administrativa a Unitatilor Administrative Teritoriale (U.A.T.)  din cadrul parteneriatului.

Din componenta parteneriatului public-privat ”Timis Torontal Barzava” fac parte urmatoarele U.A.T.: Consiliul Judetean Timis, Deta, Gataia, Banloc, Birda Denta, Ghilad, Giera, Jamu Mare, Jebel, Liebling, Livezile, Moravita, Padureni, Voiteg si A.D.I. Timis Torontal, din judetul Timis si  Berzovia, Forotic si Maureni din judetul Caras Severin.  Pe langa acesti parteneri publici din asociatie mai fac parte 29 de societati comerciale  si opt asociatii non-guvernamentale.

G. A. L. al Asociatiei “Тimis Torontal Barzava” este autorizat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale prin Decizia nr. 62164/29.08.2011  pentru a implementa Strategia de Dezvoltare Localã, cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala  (P.N.D.R.) , Axa IV- LEADER.

Specificitatea Axei 4- Programului  LEADER –este reprezentatata de abordarea  „de jos în sus” – ceea ce reprezintă o modalitate ce permite G. A. L. sa isi aleagă un

grup coerent de măsuri adaptate prioritatilor identificate pe teritoriul sau, masuri transpuse în strategiile de dezvoltare locală, pentru a pune în valoare potentialul endogen al teritoriului.

În decursul celor doi ani de functionare  au fost lansate 4 apeluri de selectie, fiind  depuse pentru evaluare si selectie un numar de 70 de proiecte, cu o valoare care depaseste  1.650.000 euro, din care vor fi finantate 38 de proiecte,  fiind semnate  pana la aceasta data contracte de finantare pentru beneficiari ai masurilor  112, 121, 141, 322 in valoare de 702.376 euro, alte ot proiecte (121, 312,322)  aflandu-se momentan  in faza de evaluare de catre echipa tehnica a G.A.L.

În cursul anului 2014 primariile comunelor Banloc, Birda, Denta, Giera, Jamu Mare, Livezile, Moravita, Voiteg din judetul Timis,  Berzovia, si Maureni din judetul Caras Severin vor beneficia de finantari in valoare de 370.876 euro prin intermediul masurii 322 realizand dotari care vor pune mai bine in valoare mostenirea artistica si  culturala a comunitatilor banatene.

Vor urma alte lansari de apeluri de selectie in vederea absorbtiei sumelor alocate,  163 G.A.L.–uri din Romania fiind singurele care mai finanteaza masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2014.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus