Campania “Informare acasă! Siguranță în lume!” la Oradea

În data de 10 aprilie 2019,  Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, jud. Bihor, a găzduit un eveniment din cadrul Campaniei Naționale “Informare acasă! Siguranță în lume!” (IASL), organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, campanie care vine să sprijine nevoia de informare a cetățenilor români care locuiesc, muncesc, călătoresc sau studiază în afara României. La această manifestare au adresat mesaje Lilla Debelka,  secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni  și consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

Secretarul de stat Lilla Debelka și-a arătat aprecierea față de încrederea pe care o acordă toți factorii implicați în acest demers, instituțiilor care vin în sprijinul acestora. Demnitarul a punctat faptul că lipsa informării îi pune adesea pe români în situații dificile în statele unde aleg să călătorească, să studieze, să lucreze, iar campania IASL urmărește ca cetățenii să știe la ce riscuri se expun și să cunoască, în același timp, elemente importante din legislația statelor, unde aleg să se stabilească, temporar sau definitiv.

Consulul general Florin Vasiloni a oferit publicului prezent aspecte concrete despre competenţele funcţionarilor consulari aflaţi în serviciul extern, despre demersurile de modernizare și informatizare a rețelei consulare române, prin implementarea Sistemului Informatic Consular E-Cons,  împreună cu toate subsistemele componente, despre mecanismele puse la dispoziție de statul român pentru protejarea cetățenilor români aflați în afara hotarelor României.

La eveniment au participat si au adresat mesaje oficialități din județul Bihor, printre care subprefectul județului  Bihor, Ion Iulius Delorean; vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang; comisarul-șef Ioana Indrieș din cadrul IPJ Bihor; comisarul-șef Dorina Mărcuț, reprezentant al ANITP; Bogdan Cristian – Adjunct al Inspectorului Teritorial – ITPF Oradea; Bekesi Csaba director executiv AJOFM Bihor; Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct; inspectorul-șef Marius Rotar de la ITM Bihor. Au fost prezenţi de asemenea reprezentanți ai altor instituții deconcentrate; primari, oameni de afaceri ş.a.  

În cadrul proiectului “Informare acasă! Siguranță în lume!” ministerele cu competențe în problematica românilor aflați în străinatate s-au reunit într-o campanie comună care vizează în mod esențial informarea cetățenilor români cu privire la potențiale riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra peste hotare, riscuri care pot converge din lipsa unui contract de muncă legal, necunoașterea limbii statului de rezidență, necunoasterea drepturilor dar și a responsabilităților. Reprezentanții instituțiilor abilitate au vorbit și despre oportunitățile cetățenilor români care doresc să se reîntoarcă în România.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.