Centenarul Banatului 1919-2019 la Academia Română, Filiala Timișoara

În zilele de 28-29 iunie a.c., s-a desfășurat în aula Academiei Române, Filiala Timișoara, Simpozionul Științific Internațional cu tema „Centenarul Banatului: 1919-2019”, organizat de Academia Română, Filiala Timișoara și Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, Societatea Enciclopedică a Banatului, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” din Arad, Episcopia Caransebeșului, Primăria și Consiliul Local Caransebeș, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, parteneri: Mitropolia Banatului, Universitatea Politehnica din Timișoara, Asociația Șvabilor Bănățeni din Austria, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Timiș, Muzeul Național al Banatului, Primăria și Consiliul Local Traian Vuia, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Română de Istorie a Presei.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut academicianului Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române. Ședința inaugurală a fost condusă de conf. univ. dr. Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din cadrul Academiei Române, Filiala Timișoara. Au susținut alocuțiuni reprezentanți ai consiliului local, istorici, cercetători, reprezentantul armatei dr. Dan Ionescu, general, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” a prezentat în plen articolul cu titlul Armata română la instaurarea administrației române în Banat. O intervenție deosebită în plen a fost cea a Mitropolitului Banatului ÎPS Ioan Selejan cu titlul Cultura din pridvorul neamului. Au mai luat cuvântul academicianul Păun Ion Otiman, președintele de onoare al Academiei Române, Filiala Timișoara prezentând materialul La împlinirea Centenarului Banatului: ce ne îndreptățește pe noi, bănățenii, să ne adresăm națiunii române?

Un alt moment deosebit din cadrul Simpozionului Centenarul Banatului 1919-2019 a fost lansarea volumului Banatul și culisele Conferinței de pace de la Paris, prezentat de dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad, volum editat și tipărit la Editura David Press Print Timișoara, finanțat de Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol”, volum inclus în Bibliotheca banatica cu nr. 53, un proiect inițiat de Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timișoara cu sprijinul Societății Enciclopedice a Banatului. În cadrul simpozionului a mai fost lansată și cartea Banatul Timișoarei. O fuziune europeană, prezentată de prof. univ. dr. Miodrag Milin.

În foaierul aulei a fost vernisată expoziția de fotografii și documente intitulată Instaurarea Administrației Române în Banat, organizatori fiind Arhivele Naționale – Serviciul Județean Timiș și Muzeul Național al Banatului. O expoziție de carte a prezentat Editura David Press Print din Timișoara.

În după-amiaza zilei de vineri s-au prezentat lucrările științifice în cadrul celor patru secțiuni: Istorie și istoriografie, Biserica și școala, Artă, cultură și literatură, Presa despre personalități bănățene. Toate lucrările susținute de către participanți au fost publicate întru-un volum de 712 pagini.

Au fost efectuate vizite de documentare la Cabana Căsoaia, județul Arad, Muzeul „Traian Vuia” din comuna cu același nume, la Primăria Municipiului Caransebeș și Episcopia Caransebeșului.

Simpozionul Științific Internațional cu tema Centenarul Banatului 1919-2019 a fost un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.