Comunicat de presă privind interdicția de incendiere necontrolată a miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase

Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Timiş, atrage din nou atenţia tuturor  persoanelor fizice şi juridice,  că ESTE INTERZISĂ INCENDIEREA resturilor vegetale, a  miriştilor, a terenurilor arabile şi a pajiştilor permanente în scopul curățării terenurilor.
Facem un nou apel și la reprezentanții administrației publice locale, să intensifice acțiunile de informare și conștientizare a populației de pe raza lor administrativ teritorială,  cu privire la interdicția de a incendia resturile vegetale și să verifice modul de respectare a acestei obligații.

Resturile vegetale trebuie valorificate, putând constitui o resursă care să contribuie  la fertilizarea solului cu nutrienți și  nu eliminate prin incedierea acestora. Arderea resturilor vegetale  conduce la afectarea calității solului și a aerului înconjurător, la punerea în pericol a vieților omenești, a bunurilor materiale și nu în ultimul rând contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și  la producerea de disconfort populației.

Având în vedere amploarea fenomenului de incendiere a resturilor vegetale de pe terenurile agricole, la nivelul instituţiilor APIA, IGSU şi GNM s-a încheiat Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Ce sancțiuni riscă o persoană care incendiază resturile vegetale de pe terenurile agricole?
– pentru beneficiarii care depun cereri unice de plată la A.P.I.A. şi solicită sprijin financiar aferent schemelor şi măsurilor de sprijin, potrivit Anexei la Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54 din 2015 privind aprobarea normelor de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, una dintre cerinţele obligatorii aferente standardului pentru bunele condiţii agricole şi de mediu este GAEC 6.2 „Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente”. Obiectivul standardului GAEC 6.2 îl reprezintă „menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile. în situaţia în care beneficiarii mai sus menţionaţi nu respectă GAEC 6.2 în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză, acestora li se aplică o sancţiune administrativă. Sancţiunea administrativă se aplică prin reducerea plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă a plăţilor menţionate mai sus, care au fost acordate sau urmează a fi acordate beneficiarilor respectivi în baza cererilor de ajutor pe care aceştia le-au transmis sau urmează să le transmită în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea. Sancţiunea administrativă este aplicată fermierilor pentru fiecare schemă de plată accesată”.

– amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului, pentru încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
– În acelaşi act normativ este menţionat că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, constituie infracţiune dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
– Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional, în conformitate cu H.G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Precizăm că, constatarea și aplicarea sancțiunilor contravenționale conform Legii mediului se pot aplica și de către primarii și personalul împuternicit al acestuia.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.