În perioada 16-17 septembrie 2022, a avut loc Congresul Internațional de Istorie a Presei, ediția a XV-a, cu tema Presa românească din diaspora și exil. Manifestarea științifică s-a desfășurat în Novi Sad, Capitală Europeană a Culturii în 2022, la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității.
Asociația de Istorie a Presei, Departamentul de Limba și Literatura Română, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Novi Sad, în colaborare cu Ambasada României la Belgrad; Biblioteca Academiei Române – Filiala Timișoara; Academia Română, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”; Catedra de Limba și Literatura Română, Universitatea din Zagreb; Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia și Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina au făcut posibilă desfășurarea acestei manifestări cu participare internațională.
Din partea organizatorilor congresului au luat cuvântul: prof. dr. Ivana Živančevič-Sekeruš, decanul Facultății de Filozofie din Novi Sad; conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei; prof. univ. dr. Ilie Rad, președintele de onoare a ARIP; lect. univ. dr. Ivana Ivanić, director Departamentul de Limba și Literatura Română din cadrul Universității Novi Sad. Din partea partenerilor congresului au luat cuvântul: E.S. Silvia Davidoiu, ambasador extraordinar și plenipontențiar al României în Republica Serbia; conf. univ. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române – Filiala Timișoara; prof. univ. dr. Lucian Chișu, cercetător științific I, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, Academia Română; prof. Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina; conf. univ. dr. Ivana Olujič, Catedra de Limba și Literatura Română, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, Zagreb; drd. Silvan Stâncel, directorul Bibliotecii „Lucian Blaga” din Alba Iulia; moderatorul manifestării științifice a fost prof. univ. dr. Virginia Popovič, Departamentul de Limba și Literatura Română, Facultatea de Filozofie din Novi Sad.
Congresul s-a desfășurat pe opt secțiuni în format fizic și o secțiune în format on-line, în cadrul cărora au fost susținute comunicări foarte interesante despre istoria presei, presa românească din diasporă și exil, despre gazetari români din perioada interbelică etc., comunicări ce au fost susținute de membrii ARIP, cercetători științifici, cadre didactice universitare, directori de instituții, persoane din mass-media, directori de edituri și tipografii, din România, Serbia, Croația.
În cadrul sesiunii plenare, au fost decernate două premii și anume: Premiul „Sever Cărpinișan” – Filiala Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei și Premiul „Maria Danilov” – oferit de către Filiala Basarabia a Asociației de Istorie a Presei – Departamentului de Limba și Literatura Română din Novi Sad, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la înființare. Au mai fost oferite Diplome de Excelență din partea Departamentului de Limba și Literatura Română, printre cei care au primit s-a aflat și conf. univ., CS II, dr. Ioan David, vicepreședinte al Asociației Române de Istorie a Presei și președintele Filialei „Valeriu Braniște” – Timiș a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, directorul Filialei Timișoara a Bibliotecii Academiei Române, dar și Certificate de participare tuturor celor care au susținut comunicări în cadrul secțiunilor.
Următoarea ediție a Congresului Asociației Române de Istorie a Presei se va desfășura la Timișoara, în 2023, an în care orașul de pe Bega devine Capitală Europeană a Culturii.