Congresul Internațional al Culturii Române la Academia Română – Filiala Timişoara
La Academia Română din Timișoara, a avut loc în perioada 14-16 iunie Congresul Internațional al Culturii Române, cu tema „Unitatea limbii și a culturii româneˮ, ediția I. La eveniment a participat și Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, care a adresat şi un cuvant de salut participanţilor.
Consulatul General al României la Gyula (Ungaria) a fost partener în organizarea evenimentului, alături de Mitropolia Banatului, Universitatea Politehnică din Timișoara, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia), Arhivele Naționale – Serviciul Județean Timiș, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Română de Istorie a Presei.
Prima ediție a Congresului Internațional al Culturii Române a fost organizat de Academia Română – Filiala Timișoara; Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescuˮ, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, Biblioteca Județeană „Lucian Blagaˮ din Alba Iulia, Societatea Enciclopedică a Banatului, Consiliul Local și Primăria comunei Giroc.
Invitatul special al acestei primei ediții a fost academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a susținut conferința cu tema: „Cultura română și dimensiunea istorică în Banatul medievalˮ. În cadrul conferinţei inaugurale, au vorbit acad. Păun Ion Otiman, președintele Academiei Române – Filiala Timișoara; ÎPSS Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului; Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş; prof. univ. dr. Crișu Dascălu, cercetător științific I la Institutul de Studii Banatice Titu Maiorescu; Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maioreascuˮ al Academiei Romane, Filiala Timisoara.
La Congresul Internațional al Culturii române au participat Maria Grapini, eurodeputat român; academicieni, reprezentanți ai administrației județene, clerici, cercetători, profesori, studenți, precum și numeroși oameni de cultură din România şi alte ţări.
Participanții la eveniment s-au bucurat și de expoziția „Marea Unire reflectată în documentele de arhivăˮ, ce a fost realizată de Arhivele Naționale, Serviciul Județean Timiș. În după-amiaza aceleiași zile, lucrările Congresului au continuat pe cele 4 secțiuni propuse: Marea Unire, în perspectivă istorică; Slova tipărită, Biblioteci, cărți, presă; Biserica, Școala și Limba; Literatură și Memorialistică.
Articole din aceeasi categorie
Lasati un comentariu
You must be logged in to post a comment.