După patru luni în care a atras și fermecat peste 130.000 de vizitatori, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, organizată de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România s-a încheiat. Curatoriată de Doina Lemny, reputată expertă în viața și opera marelui sculptor, expoziția a beneficiat de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din câteva colecții particulare, aducând în fața admiratorilor 100 de opere ale lui Constantin Brâncuși.
Expoziția a reprezentat unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2023, când Timișoara a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar evenimentul de închidere a fost unul pe măsură. Ultima zi în care expoziția a putut fi vizitată a fost marcată de lansarea unei monede omagiale Constantin Brâncuși, lansată la Muzeul Național de Artă Timișoara (MNART) în prezența organizatorilor expoziției, a Guvernatorului Băncii Naționale Române, Mugur Isărescu, a mai multor oficialități și invitați.
„Au fost o bucurie și o încântare” a spus despre reacțiile vizitatorilor Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, comisar al expoziției, cel care i-a propus Doinei Lemny organizarea expoziției, iar Filip Petcu, directorul MNART, a precizat că, după reacțiile pozitive legate de expoziție, „mai există speranță pentru o renaștere prin cultură”.
Banca Națională a României a emis moneda omagială de argint de 24 de karate dedicată lui Constantin Brâncuși într-un tiraj de 5.000 de exemplare, având pe avers portretul sculptorului, iar pe revers, clădirea Muzeului de Artă timișorean. Aceasta poate fi achiziționată prin sucursalele BNR din Timișoara, București, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța, la prețul de 547,40 lei.
Delia S. Barbu
Foto: Constantin Duma