Consulul general al României la Gyula, prezent la „Smart Diaspora 2023”

În zilele de 10-11 aprilie 2023, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la manifestările prilejuite conferinței „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, desfăşurată la Timişoara.
În marja participării la acest eveniment, consulul general a avut întrevederi şi schimburi de idei cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale, dar şi locale, din judeţul Timiş. Consulul general a discutat cu Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, prezent la conferinţă, despre sesiunea de Proiecte finanţate de către DRP, având ca beneficiari entităţi ce ţin de comunitatea românească din Ungaria.
În urma întrevederii şefului reprezentanţei româneşti de la Gyula cu dl. Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, s-a stabilit organizarea de către Consulatul General al României la Gyula, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş, a mai multor evenimente de diplomaţie publică, în beneficiul comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Se va pune în valoare în aceste manifestări şi deţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 de către Timişoara.
Evenimentul s-a deschis luni seara, 10 aprilie, la Timișoara. Printre invitați s-a aflat și premierul României, dl. Nicolae Ciucă. Conferința „Smart Diaspora 2023” are loc la Timișoara, în perioada 10-13 aprilie, fiind organizată sub înaltul patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) cu participarea Academiei Române.
Luni seara, la evenimentul de deschidere găzduit de Opera Națională Română din Timişoara, au luat cuvântul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, care a citit mesajul președintelui Klaus Iohannis, fostul președinte Emil Constantinescu, premierul Nicolae Ciucă, Ligia Deca, ministrul Educației, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anatolie Topală, ministru al Educației și Cercetării al Republicii Moldova, primarul Dominic Fritz, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și alții. Au fost prezenţi Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, europarlamentarii Maria Grapini, Gheorghe Falcă, ş.a.
În cadrul conferinței au loc 38 de work-shopuri. Participă  aproximativ 400 de persoane din diaspora, 550 de invitaţi din România și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar  și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.

Related posts