În data de 16 septembrie 2022, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş (APM Timiș), marchează două evenimente importante din calendarul ecologic: Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon și debutul Săptămânii Europeane a Mobilităţii, prin organizarea unei activități de educație ecologică și informare, în care studenții de la Universitatea Politehnică Timișoara – Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului împreună cu elevii de Liceul Tehnologic Azur din Timișoara și Colegiul Național Bănățean, vor vizita stația de monitorizare a calității aerului TM1 amplasată în Calea Șagului din Timișoara.
Elevii și studenții vor afla informații de la specialiști din cadrul APM Timiș privind modul de funcționare a unei stații de monitorizare a calității aerului și despre parametrii monitorizați, precum și alte informații relevante de la specialiști din cadrul Universitatea Politehnică Timișoara – Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului.
Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, este marcată în fiecare an la data de 16 septembrie, la această dată, în anul 1987, a fost semnat Protocolul de la Montreal, document care prevede interzicerea substanţelor care pot diminua stratul de ozon.
Stratul de ozon, un scut fragil de gaz, prezent în atmosfera terestră, care protejează Pământul de acțiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete emise de soare, reglează temperatura din atmosferă, ajutând astfel la conservarea vieții pe planetă.
Tema din acest an este: Protocolul de la Montreal@35: cooperarea globală pentru protecția vieții pe pământ, prin care se recunoaște impactul pe care Protocolul de la Montreal îl are asupra schimbărilor climatice și necesitatea de a acționa și de a dezvolta cooperarea globală pentru a aborda provocările climatice și pentru a proteja viața de pe pământ pentru generațiile viitoare.
Protocolul de la Montreal a debutat ca un acord global pentru protejarea stratului de ozon, fiind unul dintre cele mai reușite acorduri de mediu de până acum. Pe măsură ce tratatul împlinește 35 de ani, de Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, ne vom aminti cum acest protocol a pus capăt uneia dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă vreodată omenirea în ansamblu: epuizarea stratului de ozon. Acum stratul de ozon se vindecă, permițându-i din nou să protejeze omenirea de radiațiile ultraviolete ale soarelui.
Această acțiune a protejat milioane de oameni de cancerul de piele și cataractă de-a lungul anilor de atunci. A permis ecosistemelor vitale să supraviețuiască și să prospere. A protejat viața pe Pământ.
Săptămâna europeană a mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, marcată în fiecare an între 16 şi 22 septembrie, care susţine utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, a transportului public de către toată lumea, ca o soluţie de mobilitate durabilă. Pe lângă transportul public în comun, este încurajat transportul public activ şi nemotorizat, cum ar fi deplasările pe jos şi cu bicicleta, care joacă un rol important în amplificarea incluziunii sociale şi a stării de bine.
Tema din acest an „Conexiuni mai bune!”, cu sloganul „Combină şi deplasează-te”, a fost aleasă pentru a reflecta dorința persoanelor din întreaga Europă de a se reconecta unele cu altele după mai multe luni de izolare, restricții și limitări.
În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără mașini, zi în care autorităţile sunt încurajate să rezerve una sau mai multe zone pentru pietoni şi biciclişti pentru cel puţin o zi.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş se alătură campaniei de mobilitate, prin organizarea de activități educative de informare, activități sportive şi recreative în colaborare cu Universitatea Politehnică Timișoara – Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Palatul Copiilor Timişoara, Liceul cu Program Sportiv Banatul, Liceul Teoretic Special IRIS din Timişoara, Liceul Tehnologic Azur din Timișoara, Colegiul Naţional Bănăţean, Şcoala Gimnazială nr.13 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.16 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.19 “Avram Iancu” din Timişoara, Școala Gimnazială Nr.21 din Timişoara și Şcoala Gimnazială nr.30 din Timişoara, etc.
Pe toată durata campaniei 16-22 septembrie 2021, în fiecare şcoală partacipantă se vor organizează evenimente sub sloganul : Combină şi deplasează-te!
În data de 22 septembrie 2022, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş împreună cu Liceul Sportiv Banatul din Timișoara, organizează mai multe activități sportive, dedicate Saptămânii Europene a Mobilităţii, după următorul program:
– Ora 10:00 – Crosul mobilității (1000 m – Stadionul Dan Păltinişanu)
– Ora 11:00 – Cupa mobilității – Fotbal (Teren redus – Liceul cu Program Sportiv Banatul)
– Ora 11:30 – Cupa mobilității – Handbal (Sală – Liceul cu Program Sportiv Banatul)
– Ora 12:00 – Cupa mobilității – Box (Sală antrenament – Liceul cu Program Sportiv Banatul)
– Ora 12:30 – Cupa mobilității – Pentatlon
Scopul acestor activități este de a atrage atenţia asupra beneficiilor pe care le aduce sănătății și mediului înconjurător mersul pe jos sau cu bicicleta, precum şi avantajele folosirii transportului în comun în detrimentul transportului auto individual în activitățile de zi cu zi.
APM Timiș, încurajează autoritățile locale din județul Timiș să organizeze activități destinate creșterii gradului de conștientizare cu privire la mobilitatea durabilă și să lanseze măsuri permanente destinate îmbunătățirii situației transportului durabil în localitatea lor.