Creste numarul blocurilor de locuinte din Timisoara

Creste numarul blocurilor de locuinte din Timisoara reabilitate termic prin Regio – Programul Operational Regional

Luni, 4 august 2014, a avut loc în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara semnarea contractului de finanţare pentru reabilitarea a 6 blocuri de locuințe din municipiul Timișoara – Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din Municipiul Timișoara, pentru familii cu un venit mediu sub 350 euro/lună – faza 3. Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” și a domeniului major de intervenție 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe” al Regio-Programul Operațional Regional. Acest domeniu major a  fost introdus în cadrul programului începând cu finalul anului 2012, când au fost alocate fonduri nerambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuințe.

Evenimentul a avut loc în prezenţa domnului Nicolae ROBU – Primarul Municipiului Timișoara și reprezentant al beneficiarului de finanțare nerambursabilă, Municipiul Timișoara –  şi a domnului Sorin MAXIM – Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.

Contractul de finanțare semnat în Timișoara vizează reabilitarea a 6 blocuri de locuințe cu 237 de apartamente, pe parcursul a 12 luni de implementare a proiectului contractat. Blocurile de locuințe incluse în cadrul acestui proiect se află pe bulevardul Calea Torontalului, strada Brândușei, bulevardul Calea Martirilor, Calea Aradului, bulevardul Liviu Rebreanu și Calea Sever Bocu.

Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de 4.477.482,99 lei (1.018.512,54 euro) iar 2.619.600,90 lei (595.892,02 euro) reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.

 

Reabilitarea termică ce va fi realizată prin semnarea contractului de finanțare vizează reducerea costurilor beneficiarilor și îmbunătățirea condițiilor de viață a locatarilor prin creșterea performanței energetice a clădirilor, dar și utilizarea eficientă a consumului de energie și realizarea economiilor anuale de energie pentru încălzire mai mari de 40%.

Această cerere de finanțare Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din Municipiul Timișoara, pentru familii cu un venit mediu sub 350 euro/lună – faza 3face parte dintr-o serie de 5 cereri de finanțare (incluzând 51 de blocuri) depuse, până în prezent, de către Municipiul Timișoara în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe depuse spre finanțare, până în prezent, de către Primăria Municipiului Timișoara au o valoare totală de 43.954.044,55 lei (9.998.417,81 euro) și o valoare a finanțării nerambursabile de 24.744.673,19 lei (5.628.778,51 euro).

***

Regiunea de dezvoltare Vest are alocată suma de 9,06 milioane euro (finanțare din bugetul de stat și Fondul European pentru Dezvoltare Regională) pentru proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Aceste finanțări pot fi accesate de autoritățile administrațiilor publice locale din municipiile reședință de județ. Cererile de finanțare din cadrul acestui domeniu major de intervenție pot să cuprindă mai multe proiecte – fiecare proiect reprezentând un bloc – grupate în funcție de rata cofinanțării Asociațiilor de Proprietari, valoarea totală a acestora  trebuind să se încadreze între 800.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 178.000 euro – și 46.000.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 10.219.000 euro

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.