Despre voluntariat la puterea adevărului

 

… În spatele blocului de pe strada Ștefan Octavian Iosif este o centrală termică, unde funcționează și Asociația Culturală pentru Seniori. În urmă cu două zile, câțiva tineri, frumoși, harnici, înfrumusețau clădirea centralei termice, dar și spațiul verde din împrejurimi, decorând-ul cu „mobilier” din paleți viu colorați.

Am întrebat un tânăr cine sunt și de unde vin. Cu o română stâlcită, dar coerentă, mi-a răspuns că sunt voluntari din mai multe țări și fac parte dintr-o echipă coordonată de domnul Alexandru Foale.

Stând apoi de vorbă cu tânărul Alexandru Foale, am aflat mai multe despre tinerii pe care îi coordonează, despre activitățile lor și despre organizația din care fac parte: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș „Youth Centres UP2”, care numără circa 200 de voluntari români și străini, din Spania, Portugalia, Franța, Germania. Preocupările principale? Proiecte de renovare și reamenajare clădiri de genul centralelor termice din Timișoara, de asemenea activități de colectarea deșeurilor, dar și serate culturale în acest fel au ocazia să afle unii de la ceilalți despre cultura țării din care provin.

Am mai aflat de la interlocutorul meu că voluntarilor le face plăcere să aducă un „strop de viață” acestor clădiri, devenind apoi lăcașe prielnice tinerilor pentru diferite activități.

Alexandru, împlinește anul acesta, 27 de ani, mi-a dezvăluit că s-a alăturat echipei ca asistent relaţii publice şi comunicare în februarie 2020, fiind astfel responsabil de imaginea publică a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Timiș şi implementarea strategiilor de marketing. În mai 2020, și-a schimbat activitatea, acum fiind coordonator de voluntari internaționali în cadrul tuturor proiectelor internaționale ale organizației. A fost implicat activ în dezvoltarea şi implementarea unor campanii de promovare a tuturor proiectelor organizaţiei, atât la nivel local, în Timişoara, cât şi la nivel naţional și internațional, în Finlanda.

După ce a terminat studiile la Liceul de Arte Plastice din Timişoara, timp de un an a lucrat ca freelancer pe diferite proiecte de design grafic, iar din 2014 a continuat studiile la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, Secţia Design de Produs.

Pentru Alexandru este foarte important să fie implicat în comunitate, să lucreze cu tineri specializați în formarea și îndrumarea altor tineri spre diferite activități.

Fundația ajută și susține tinerii (între 14-35 ani) cu spații pentru diferite activități și evenimente, iar cei care doresc să devină voluntari în cadrul Fundației Județene pentru Tineret Timiș, se pot adresa instituției respective ce își are sediul în incinta clădirii Casei Tineretului. Este de reținut că fundația deține Certificatul de Calitate pentru Centre de Tineret (2016-2023) oferit de Consiliul Europei.

Fundația deține șapte centre active: Martirilor, Șagului, Dacia, Circumvalațiunii, Lipovei, Aradului, Dâmbovița și au alte proiecte de acest fel pe care doresc să le transforme în spații de tineret specifice cartierului.

Related posts