Te afli aici: Acasa » National » Din 1 iulie pretul gazelor naturale se majoreaza cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei noncasnici

Din 1 iulie pretul gazelor naturale se majoreaza cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei noncasnici

Comitetul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, în şedinţa de vineri, majorarea cu 8% a preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei noncasnici, informează ANRE.

  Majorarea este prevăzută în Ordinul nr. 46 /2013 privind aprobarea preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, aprobat vineri.

  Potrivit ANRE, datorită evoluţiilor favorabile ale preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului, creşterea preţului final pentru consumatorii noncasnici este mai mică decât cea prevăzută în calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate de 5%.

 „Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în condiţiile respectării Calendarului de eliminare treptată a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, calendar agreat cu organismele internaţionale şi aprobat de Guvernul României, prin măsurile luate, estimează pentru anul 2013 o creştere a preţului final pentru consumatori mai mică decât cea prevăzută în calendar”, se precizează în comunicatul instituţiei.

 Potrivit ANRE, în acest an preţul gazelor naturale s-a mărit la 1 februarie numai pentru clienţii noncasnici, creşterea de preţ fiind, în medie, de 5%, conform calendarului aprobat de Guvern.

  „Preţurile finale reglementate aferente clienţilor casnici şi noncasnici au rămas nemodificate începând cu 1 aprilie 2013, chiar dacă în preţul final reglementat a fost luată în considerare noua valoare a preţului producţiei interne. Având în vedere că celelalte elemente care intră în componenţa costului unitar al gazului nu au generat modificări semnificative în calculul acestuia (scăderea necesarului de import, scăderea preţului import) suma fixă unitară pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale pentru clienţii noncasnici a rămas nemodificată”, precizează ANRE.

 În acest an, următoarea creştere de preţ la gazele naturale este prevăzută pentru 1 octombrie, în cazul clienţilor casnici majorarea fiind de 2% iar în cel al consumatorilor noncasnici de 3%.

  Pentru anul 2013, creşterea preţurilor reglementate estimată de ANRE, este de aproximativ 10% pentru clienţii casnici şi circa 11% pentru clienţii noncasnici, faţă de 18% conform calendarului.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus