Două zile cu Orhan Pamuk la Timișoara

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul turc Orhan Pamuk a primit marți, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara în cadrul unui eveniment din seria Nobel@UVT ce își propune să promoveze cultura în contextul anului 2023 – Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

„Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Literarum Humaniorum, Universitatea de Vest vă mulțumește pentru că ne încurajați să credem într-o lume cu mai multe centre decât margini”, a spus prof. univ dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, în deschiderea ceremoniei derulată în Aula Magna a Universității de Vest.

Orhan Pamuk s-a aflat încă de luni la Timișoara, unde a avut și o întâlnire cu publicul timișorean în cadrul seriei „La UVT, cultura este Capitală!”. Întâlnirea și discuțiile au fost moderate de scriitorul Radu Paraschivescu și au oferit prozatorului turc ocazia să vorbească despre lucrările sale și temele abordate, despre viața petrecuta în Istanbul și legătura cu țara natală, dar țsi despre literatură. „Nu e foarte greu să visezi un roman. Fac asta neîntrerupt, în timp ce îmi imaginez că sunt altcineva. Lucrul greu este să fii autorul implicit al cărții din visul tău”, a spus Orhan Pamuk. „Este o mare bucurie să mă aflu aici și vă mulțumesc! M-am gândit că o să trăiesc modest, dar viața mi-a oferit un miracol, iar voi sunteți astăzi o parte din acest miracol”, a mai adăugat acesta.

La întâlnirea de la Timișoara s-au aflat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, scriitori și publiciști români, dar și studenți și profesori universitari.

Orhan Pamuk este unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, cu opere traduse în peste 50 de limbi și publicate în peste o sută de țări din întreaga lume, el fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2006 pentru cartea „Eu sunt Roșu”.

 

Delia S. Barbu

Related posts