Te afli aici: Acasa » National » Expozitia Futurotextiles – Textiles Insolites, Design & Art – Vernisaj Timisoara, 10 septembrie, Halele Timco

Expozitia Futurotextiles – Textiles Insolites, Design & Art – Vernisaj Timisoara, 10 septembrie, Halele Timco

Un pulover care îți verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpșune sau o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de microbii care duc la fermentarea vinului: în cea de-a treia ediție a expoziției Futurotextiles inovația tehnologică atinge uneori cote SF și se-mbină cu arta și cu moda haute couture. Expoziția, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerată toamna asta și-n România, între 10 și 29 septembrie la Timișoara și începând cu 15 octombrie la București.

Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…

                                                    Caroline David, curatoarea expoziţiei

Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la inițiativa asociației lille3000, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate. De la prima ediție, expoziția Futurotextiles a avut mai mult de 500000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz…). După primele două ediții (2006, respectiv 2008), expoziția actuală include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne de autorii de SF.

Expoziția este compusă din 3 părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, cea ştiinţifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii.

Iată două exemple de aplicare a „futurotextilelor”:

Medicină – Tricoul Psyché este echipat de captori discreți care înregistrează ritmul cardiac și respirator al individului care îl poartă, cât și mișcările acestuia. Informațiile sunt transmise instantaneu către o centrală printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisă și ultra-rapidă.

Modă – Wooden Textile realizat de Elisa Stro zyk. Jumătate lemn, jumătate textil, acest material dur și suplu în același timp nu-și găsește locul în nicio categorie. Mirosul și aspectul îl fac să pară în același timp familiar și straniu, pentru că poate lua forme neașteptate și poate procura experiențe tactile paradoxale. Du-ul Léa Peckre (creatoare) și Elisa Strozyk (creatoare a materialului), a imaginat pentru Futurotextiles prima ținută din textil lemnos.

La Timişoara, expoziția va fi prezentată din 10 până în 29 septembrie, la Halele TIMCO (str. Circumvalaţiunii nr. 8-12) iar accesul publicului va fi gratuit. Programul de vizitare a expoziției este de marți până duminică, în intervalul orar 10-19. Luni este închis. Grupurile vor beneficia de vizite ghidate, pe bază de înscriere prealabilă iar pentru cei mici am prevăzut o vizită asistată, în fiecare sâmbătă, de la ora 11.

Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez din România care debutează în septembrie 2013 şi se va încheia în martie 2014.

La București expoziția va fi prezentată între 15 octombrie și 17 noiembrie, în spațiile pentru expoziții temporare ale Muzeului Național de Istorie a României.

Mai multe informații pe site-ul: www.institutulfrancez.ro

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus