Festivalul de Folclor „Petrică Moise”

 

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș inaugurează un program artistic de anvergură în memoria unuia dintre cei mai mari soliști de folclor ai Banatului: prima ediție a Festivalului Național de Folclor Petrică Moise se va desfășura în 16 iunie 2022, de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.

Bănățean mândru de originile sale și autentic  până la esență în muzica sa, Petrică Moisea avut o carieră artistică extraordinară, în care a colaborat cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. Rari sunt artiștii care au stârnit o relație de idolatrie și durabilă fidelitate ca a lui cu publicul său. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, cucerind lumea cu dragostea lui pentru cântecul bănățean. Și-a exprimat forța creatoare în albume  inspirate cum ar fi „Câte-n lume vin și trec”, „Acus’ am 50 de toamne”, „Din Lada cu Zăstre” sau „Cântări Noi, Cântări Bătrâne.” A primit aplauze frenetice pentru interpretări și creații originale precum „Țara mea-i Banatu’ meu”, „Două vieți dac’aș avea,” „Două mândre din Chișoda” sau „Lumea asta-i cum o vezi”.  Prezența sa scenică fascina. „Țara mea-i, Banatu’ meu” a devenit un adevărat imn al Banatului.

Spectacolul  va avea invitați de seamă în recital:  Nicoleta Voica, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Miulescu Irimică, Marius Ciprian Pop, Olguța Berbec și Remus Novac, Florin Dan Bota, Robert Târnăveanu, Alina Bica, Adrian Neamțu, Mariana Varga și Corala Contrast. Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” va aduce la Timișoara frumusețea jocurilor și cântecelor sibiene în coregrafia maeștrilor Silvia Macrea și Theodor Vasilescu, dirijor Gabriel Popescu. Ansamblul Profesionist Banatul va prezenta un moment special,  care poartă semnătura coregrafică a maeștrilor coregrafi Nicolae și Brândușa Stănescu, dirijor Sebastian Roșca.  Prezintă Iuliana Tudor.

Evenimentul, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, va fi transmis în direct pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul. Invitațiile se găsesc de astăzi, 9 iunie,  la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E. Ungureanu, nr.1, Timișoara.

Related posts