Te afli aici: Acasa » National » “Fiti activi pentru o Dunare curata!”

“Fiti activi pentru o Dunare curata!”

 Ziua Dunării este sărbătorită în fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor riverane şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) şi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protectia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunarea  (eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia). Sunt 21 de ani de cooperare în cel mai internațional curs de apă de pe glob, în eforturi conjugate pentru protecția acestui fluviu care este foarte important pentru România.

“Fiţi activi pentru o Dunăre curată!” este mesajul ales pentru Ziua Dunării 2015, iar evenimentele organizate şi de Administraţia Bazinală de Apă Banat  urmăresc responsabilizarea fiecărui cetăţean asupra importanţei curăţeniei Dunării dar şi crearea unei atitudini pro-active faţă de acest evenimet.

În primul rând, Administraţia Bazinală de Apă Banat a sărbătorit Ziua Dunării printr-o acţiune de ecologizare a malurilor Dunării , care s-a desfăşurat sâmbătă, 27 iunie,  prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin. Voluntarii s-au mobilizat alături de participanţii la Let’s Do It Danube!, eveniment organizat în parteneriat cu Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Voluntarii noştri au actionat in zona golful Nerei (fluviul Dunarea) km fluvial 1074, iar zona care a fost igienizată se află în Parcul Natural Porţile de Fier, fiind ferită de curentul natural al fluviului Dunărea . De aici a fost colectată o cantitate de  11 metri cubi de PET-uri, aceasta însemnând 92 de saci a 120 litri/sacul.

Scopul acţiunii Let’s Do It Danube! a fost înlăturarea deşeurilor depuse pe malul fluviului ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice din ultima perioadă, din judeţul Caraş – Severin , Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calaraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

Acţiunea de ecologizare a atras atenţia asupra  importanţei deosebite pe care o au conştientizarea şi participarea populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea.

În al doilea rând, instituţia noastră va sărbători Ziua Dunării şi printr-o  competiţie sportivă „Fii activ pentru Dunăre!”, aflată la a III-a ediţie,  la care vor participa peste 130 de angajaţi ai A.B.A.Banat.

Tot cu acest prilej, se va organiza şi o şedinţă festivă a Comitetului de Bazin Banat în care se va discuta despre implicarea oamenilor, riverani sau nu ai Dunării, în păstrarea apelor curate şi despre interesele locuitorilor spaţiului hidrografic Banat pentru ocrotirea apei.

“ Manifestările dedicate Zilei Dunării, fie sărbătorite prin muncă, fie prin evenimete sportive sau mese rotunde,  marchează dorinţa tuturor celor ce iubesc Dunărea de a o proteja şi de a se bucura de binefacerile ei”, a afirmat Ervin Luci, directorul ABA Banat.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus