Gala tenorilor la Opera Nationala din Timisoara

 

La data de vineri, 5 aprilie 2013, ora: 19.00 la Opera Nationala Romana Timisoara va avea loc un Concert de arii si cantonete intitulat „Gala Tenorilor”.

Alaturi de Paolo Bartolucci (Italia), Edgardo Rocha (Uruguay), Cristian Balasescu (ONRT) si Bogdan Zahariea (ONRT), tenorul italian Pietro Picone il va inlocui pe Like Xing.

Cei 5 tenori alaturi de Corul si Orchestra Operei Nationale Romane Timisoara, vor interpreta arii si cantonete din creatia compozitorilor: Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, George Bizet,Jules Massenet, Giacomo Puccini, Ruggiero Leoncavallo, Pietro Mascagni, Eduardo di Capua, Ernesto de Curtis. Conducerea muzicala: David Crescenzi (Italia).

PAOLO BARTOLUCCI  – Tenor

 

Tenorul Paolo Bartolucci a studiat -la inceputul carierei sale -cu Gianni Raimondi, Nazzareno Antinori si Romano Emili, perfectionandu-se la Academia „Beniamino Gigli” din Recanati.

Este castigator al Concursului International  „Città di Pisa-Titta Ruffo”, cu rolul  Canio din Paiate de R. Leoncavallo si finalist al Concursurilor Internationale „Mario Del Monaco” si „Mario Lanza”.

Paolo Bartolucci a debutat la Festivalul de Opera din Roma cu rolul Alfredo din Traviata de G. Verdi urmand sa-si inceapa cariera in Italia si Europa cu rolurile Pinkerton din Madama Butterfly de G. Puccini, Turiddu din Cavalleria Rusticana de P. Mascagni si Mario Cavaradossi din Tosca de G. Puccini, rol cu care a debutat pe scena Operei din Tbilisi, Georgia  in cadrul unui turneu de promovare a tinerelor talente din Italia, organizat de Ministerul Afacerilor Externe din Italia.

In 2007 a interpretat in cadrul Festivalului “LEONCAVALLOFESTIVAL 150” rolul Canio din Paiate, urmand sa-l interpreteze si la Teatrul “Goldoni” din Livorno.

Festivalul de Opera din Macerata, Operele din Palermo, Catania, Agrigento, Piacenza, Genova, Pisa, Bologna, Haga, Rotterdam, Eindhoven sunt doar cateva scene lirice pe care a interpretat rolurile mai sus mentionate.

In 2011, cu ocazia celor 150 de ani de la Unificarera Italiei, a cantat in premiera absoluta a operei “Mameli” de R. Leoncavallo la Teatrul Liric din Craiova.

Repertoriul sau cuprinde -pe langa rolurile sus mentionate- Don José din Carmen de G. Bizet, Pollione din Norma de V. Bellini, Ernani, Don Carlo din operele omonime de G. Verdi, Macduff din Macbeth si Ismaele din Nabucco de G. Verdi.

A colaborat cu o serie de regizori celebri, precum Louis Desirè, Massimo Gasparon, Reto Nickler, Dominique Serron, Maria Francesca Siciliani si dirijorii Daniele Callegari, Konrad Leitner, Luciano Di Martino, Nayden Todorov, Javier Logioia Orbe, Dian Tchobanov.

 

 

EDGARDO ROCHA  – Tenor

Născut in Rivera (Uruguay) tenorul Edgardo Rocha este absolvent al Universității de Muzică din același oraș, avându-i ca profesori pe Beatrice Pazos și Raquel Pierotti. În anul 2008 s-a transferat în Italia unde s-a perfecționat cu tenorul Salvatore Fisichella. A urmat masterclasuri susținute de către tenorul Rockwell Blake și baritonul Alessandro Corbelli.

Este laureat al unor prestigioase concursuri de canto, precum “Giovani Musicisti dell’Uruguay”, “Maria Callas” de la Sao Paolo (Brazilia), “Giulio Neri” de la Siena (Italia) și “Primo palcoscenico” din Cesena (Italia), unde a debutat cu rolul Contele Almaviva din opera “Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini.

Din repertoriul sau vocal simfonic amintim “Requiemul” de Mozart, “Weihnachts-oratorium”, “Oster Oratorium”, “Magnificat e le Cantate BWV10, 147, 182” de Bach alaturi de Orchestra Montevideo si Orchestra Simfonica din Uruguay, “The ways of Zion do mourn” de Handel alaturi de Orchestra baroca din Pisa, “Te Deum” de Charpentier la Teatrul Comunal din Firenze alaturi de Camerata Maiul Muzical Fiorentin, “Petite Messe Solennelle” si “Stabat Mater” de Rossini la Teatrul Verdi din Trieste.

În anul 2010 a debutat în rolul titular din opera rară “Gianni di Parigi” de G. Donizetti la Festivalul“della Valle d’Itria”, rol extrem de dificil scris pentru marele tenor Giovanni Battista Rubini. Grație succesului fulminant a continuat să colaboreze cu o serie de Teatre din Italia.

A cântat în operele “Gianni di Parigi” la Festivalul de Opera din Wexford, “Cenușăreasa” de G. Rossini la Teatrul Liric din Cagliari și la Teatrul Liric din Lombardia, “Don Pasquale” de G. Donizetti la Festivalul Maiul Muzical Fiorentin, “Cosi fan tutte” la Teatrul San Carlo din Neapole și la Teatrul Regio din Torino, ”Italianca în Alger” de G. Rossini la Opera Comică din Savona și la Teatrul Comunal din Bologna, “Gianni di Parigi” la Festivalul de Operă din Wexford, “Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, “Scara de mătase” și“Otello” de G. Rossini (rolul Iago, alături de  Cecilia Bartoli) la Opera din Zürich, “Bărbierul din Sevilla” la Opera de Stat din Viena (2012) si la “Palau de les Arts Reina Sofia” din Valencia (2013).

A colaborat cu dirijori de prestigiu precum Giacomo Sagripanti, Hubert Soudant, Riccardo Frizza, Alan Curtis, Jonathan Webb, Aldo Sisillo, Zsolt Hamar, Muhai Tang, Christopher Franklin, Daniele Rustioni, Michael Güttler, Omer Meir Wellber respectiv regizori cunoscuti ca Rosetta Cucchi, Jonathan Miller, Francesco Esposito, Damiano Michieletto, Moshe Leiser/ Patrice Caurier, Ettore Scola.

A cantat “Cenușăreasa” la Bergen și Seattle, “Stabat Mater” de G. Rossini la San Sebastian, “Il mondo della luna” la Bilbao, “Otello” de G. Rossini la Teatrul Champs Elysées din Paris.

A interpretat rolul Don Ramiro din filmul “La Cenerentola una favola in diretta” productie a lui Andrea Andermann pentru RAI, transmis in direct in 2 si 4 iunie 2012 in regia lui Carlo Verdone si sub bagheta muzicala a lui Gianluigi Gelmetti.

Are in pregatire Crispino e la Comare de F.Ricci la “Festival della Valle d’Itria”, Cenusareasa la Opera din Stuttgart, Barbierul din Sevilla la Teatrul Real Madrid, Opera din Lausanne, Opera din Zürich, Opera din Hamburg, Rodrigo/ Otello din opera Otello de G. Rossini (partenera fiindu-i C. Bartoli) la Teatrul “Champs Elysées” din Paris, Sonnambula in Franta, La Gazzetta si Scara de matase la O.R.W. si Liege.

 

PIETRO PICONE – Tenor

Născut la Palermo (Italia) a absolvit cursurile de Academiei Filarmonice „W.A. Mozart” din Bologna și ale Academiei de Muzică din Veneția, a urmat cursuri de perfecționare vocală cu prof. Leone Magera, Gianni Raimondi, Paolo Barbacini, Monserrat de Caballe, Annick Massis și Sherman Lowe.

A obținut în anul 2000 premiul pentru cea mai bună voce din cadrul Concursului de interpretare vocală din Parma și Premiul I în cadrul Concursului Internațional „Domenico Alaleona”, Fermo-Macerata (Italia). La doar 21 de ani a interpretat rolul Nemorino din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti la Teatrul „Bonci” din Cesena (Italia), ca mai apoi peste un an, să interpreteze rolul Contele de Almaviva din „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini la Teatrul Comunal din Bologna și rolul Ermanno din „Echivocul extravagant” de G. Rossini la aceiași instituție lirică. De-a lungul timpului a colaborat cu numeroase teatre lirice: „San Carlo” din Napoli, „Carlo Fenice” din Genova, „Massimo” din Palermo, Teatrul Municipal din Piacenza, Opera din Roma – inclusiv o stagiune la Caracalla și Teatrul „Regio” din Parma. În afara Italiei a colaborat cu Opera Regală Valonă din Liege (2007-2011) și cu Opera Regală din Muscat (Oman).

A colaborat cu Maeștrii ai baghetei dirijorale de talie internațională: Bartoletti, Benini, Callegari, Camapnella, Ranzani, Steinberg, Renzetti, Arrivabeni, Morandi, Fournillier, Perez.

Recent a interpretat rolul Don Jose din „Carmen” de G. Bizet la Festivalul și Concursul de vară din Bologna alături de Orchestra Teatrului Comunal din aceiași localitate și a debutat la New Devon Opera din Marea Britanie în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly” de G. Puccini.

 

 

CRISTIAN BĂLĂŞESCU – Tenor

Născut la Brăila a absolvit Universitatea „George Enescu” din Iași, specializarea canto la clasa prof. Corneliu Solovăstru și specializarea interpretare canto în cadrul Facultății de Artă din Universitatea „Hyperion” din la clasa prof. Emil și Georgeta Pinghiriac.

A urmat cursuri de perfecționare vocală cu prof. Toma Popescu și Mariana Nicolesco. A participat la Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclee” de la Brăila în anul 2001.

După perioada când a colaborat cu Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Galați, a fost invitat la Opera timișoreană pentru interpreatrea rolului Alfredo Germont din opera „Traviata” de Giuseppe Verdi, urmând ca după angajarea sa la liricul din Timișoara să abordeze cu succes toate rolurile principale din: „Nabucco”, „Bal mascat”, „Rigoletto”, „Aida” de G. Verdi, „Elixirul dragostei”, „Lucia di Lammermour” de G. Donizetti, „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, „Paiațe” de R. Leoncavallo, „Tosca”, „Madama Butterfly”, „Boema” de G. Puccini, „Carmen” de G. Bizet, „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea și „Norma” de V. Belini.

A interpretat numeroase roluri din repertoriul de operetă: „Voievodul țiganilor”, „Liliacul” de J. Strauss, „Văduva veselă”, „Țara surâsului” de Fr. Lehar, „Silvia” de E. Kalman și „My Fair Lady” de Fr. Loewe.

A colaborat cu filarmonici și teatre de operă din țară, fiind invitat să asigure interpretarea vocală a partiturilor din: „Stabat Mater” de G. Rossini și Requiem-ul de G. Verdi.

Alături de colectivul Operei Naționale Române Timișoara a întreprins turnee artistice în străinătate: Olanda, Germania, Belgia, Franța și Italia.

 

BOGDAN  ZAHARIA – Bariton

Născut la 7 martie 1979, în Botosani.

Educatie: 2008 bursa de studiu CEE Musiktheater Viena; 2008 master class cu  Corneliu Murgu; 2008 absolvent master Univ. de Arte “G. Enescu” Iasi, prof. Corneliu Solovastru; 2006           absolvent  canto   Univ. de Arte “G. Enescu” Iasi, prof. Corneliu Solovastru; 2006  master class cu  Mariana Nicolesco; 2005 master class cu  Ludovic Spiess; 2001 pregatirea muzicala – maestru corepetitor Traian Hudumeac

Roluri  in repertoriu 

FIGARO                                “Il  Barbiere di Siviglia” (G. Rossini)

MARCELLO                         “La Boheme” (G. Puccini)

VALENTIN                           “Faust” (Ch. Gounod)

SILVIO                                 “Pagliacci” (R. Leoncavallo)

MALATESTA                       “Don Pasquale” (G. Donizatti)

ENRICO                                “Lucia di Lamermoor” (G. Donizetti)

ESCAMILLO                        “Carmen” (G. Bizet)

MORALES                            “Carmen” (G. Bizet)

MONTERONE                      “Rigoletto” (G. Verdi)

ROBINSON                          “Il Matrimonio Segreto” (D. Cimarosa)

GUCCIO                               “Gianni Schicchi” (G. Puccini)

Solo BARITON                     “Carmina Burana” (C. Orff)

 

Roluri  in studiu  

IL CONTE ALMAVIVA     “Le nozze di Figaro” (W. A. Mozart)

BELCORE                              “L’elisir d’amore” (G. Donizetti)

DON GIOVANNI                “Don Giovanni” (W.A. Mozart)

 

 Experienta

din 2009         solist al Operei Nationale Romane Timisoara

din 2006         colaborari cu Opera Tirana, Opera Nationala Iasi, Opera Brasov, Teatrul Muzical Galati

din 2001         angajat al  Operei Nationale Romane Iasi

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.