Granite comune – Solutii comune

Impactul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia

Peste 47,212 milioane de euro au fost alocați de Uniunea Europeană prin intermediul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru creşterea competitivităţii generale a economiei și îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru comunităţile din zona transfrontalieră româno-sârbă.

Astfel, în urma primului apel pentru propuneri de proiecte a Programului au fost finanțate din fonduri IPA un număr de 46 de proiecte cu o valoare de 17.104.496,74 euro, reprezentând 85% din valoarea proiectelor, la care se adaugă 3.018.440,60 euro, reprezentând contribuția de 15% a statelor partenere în Program.

În cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte sunt propuse spre finanțare un număr de 45 de proiecte cu o valoare de 30.108.445,40 euro, reprezentând 85% din valoarea proiectelor, la care se adaugă 5.313.255,07, reprezentând contribuția de 15% a statelor partenere în Program.

Odată cu începerea implementării proiectelor propuse spre finanțare în cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte, Secretariatul Tehnic Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara și-a propus organizarea a 8 evenimente de informare și comunicare în toate județele și districtele aflate de-a lungul frontierei dintre România și Republica Serbia.

Evenimentele se doresc a fi o platformă de comunicare între beneficiari, prin care beneficiarii cu experiență să împărtășească poveștile de succes și să acorde noilor beneficiari sfaturi utile pentru o bună implementare a proiectelor propuse spre finanțare în cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte.

Până acum au fost organizate 5 evenimente la Timișoara, Bor, Drobeta Turnu Severin, Pozarevac și Zrenjanin, urmând ca în data de 22 martie să fie organizat câte un eveniment la Reșița și Kikinda, iar în data de 25 martie să fie organizat un ultim eveniment la Vârșeț.

 

La evenimente au participat beneficiarii programului din România și Serbia, reprezentanți ai administrației publice locale și parteneri instituționali ai BRCT Timişoara.

Evenimentul organizat la Timișoara s-a bucurat de prezența Excelenței Sale, dl Lazar Manoilović, Consul General al Republicii Serbia la Timișoara, al Excelenței Sale, dl Alexandru Mureșan, Consul general al României la Vârșeț și de prezența dlui Sorin Maxim, Director general al ADR Vest, Președintele Consiliului Director al BRCT Timişoara.

Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia finanţează proiecte comune care valorifică potenţialul de dezvoltare al zonei de graniţă dintre România şi Republica Serbia. Informaţii suplimentare pot fi găsite accesând: www.romania-serbia.net sau www.brct-timisoara.ro

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.