In memoriam Virgiliu Dan Negrea

Departamentul de Mașini Mecanice, Utilaje și Transporturi din cadrul Facultății de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara organizează joi, 28 noiembrie 2019, la ora 13:00, în Laboratorul de Autovehicule Rutiere, comemorarea uneia dintre personalitățile marcante ale UPT, prof.dr.ing.dhc. Virgiliu Dan Negrea, membru al Academiei de Științe Tehnice din România, la 10 ani de la decesul acestuia.

Cu această ocazie, va avea loc prezentarea vieții și activității distinsului profesor, o slujbă comemorativă și dezvelirea unei plăci la intrarea în Laboratorul de Autovehicule Rutiere, care îi va purta numele, profesorul Virgiliu Dan Negrea fiind cel care a înființat specializarea Autovehicule Rutiere în Universitatea Politehnica Timișoara, specializare care, la ora actuală, este una dintre cele mai solicitate.

Născut la 16 ianuarie 1942, profesorul Virgiliu Dan Negrea a urmat în perioada 1959-1964, cursurile Insitutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara, Facultatea de Mecanică, pe care le-a absolvit ca șef de promoție al specializării Mașini Termice, cu diplomă de merit.

Dedicat cu seriozitate și pasiune studiului, a fost numit asistent universitar încă de la terminarea facultății și a parcurs ulterior toate gradele didactice până la cel de profesor universitar obținut în 1991. În 1976 a obținut titlul de doctor inginer, cu teza „Contribuții la calculul fenomenului de undă din conductele de admisie ale m.a.c. în patru timpi”, sub conducerea științifică a domnului prof.dr.ing. Vasile Berindean.

Rezultatele deosebite obținute în cercetarea științifică l-au recomandat conducător de doctorat în domeniul Termotehnicii și al Mașinilor Termice (1995-2009), iar sub conducerea sa au susținut teza de doctorat 26 de specialiști, atât din țară cât și din străinătate.

Prin activitatea depusă cu deosebită perseverență și pricepere, a fost ales Membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România (2006), Doctor honoris Causa al Universității din Oradea (2007), Membru al Asociației Generale a Inginerilor din România, Membru al Asociației Balcanice de Protecția Mediului, Președinte al comisiei Combaterea Poluării Aerului a Filialei Timișoara a Academiei Române.

Calitățile deosebite de cercetător științific ale profesorului Virgiliu Dan Negrea s-au concretizat în 2005 prin Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române pentru monografia „Procese în motoare cu ardere internă, economicitate, combaterea poluării”. Întreaga activitate de cercetare s-a materializat printr-un număr de peste 300 de lucrări științifice publicate în volumele unor manifestări științifice naționale și internaționale, 23 de cărți științifice/monografii publicate în edituri centrale.

În anul 2007, împlinind 65 de ani, s-a pensionat, continuând conducerea doctoranzilor până în momentul decesului.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.