Te afli aici: Acasa » National » La Gyula, seară de poveste românească

La Gyula, seară de poveste românească

La Gyula, în ţara vecină, s-a consumat, în 31 ianuarie a.c., în sala de festivităţi a Uniunii Culturale a Românilor, neîncăpătoare, o manifestare cultural-ştiinţifică de excepţie, cu o imensă încărcătură emoţională, în organizarea Consulatului General al Românilor la Gyula, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi a Academiei Române, Filiala Timişoara, respectiv Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”.

Întâlnirea de suflet şi de trăire românească a fost dedicată poetului naţional, nepereche, Mihai Eminescu, şi implicit Zilei Culturii Naţionale şi, deopotrivă, împlinirea a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cu acest prilej, s-a marcat şi împlinirea a 67 de ani de la fondarea revistei „Foaia Românească”, cea mai veche publicaţie de limbă românească din Ungaria.

Auditoriul, din a cărui componenţă nu au lipsit oficialităţi din cadrul Comunităţilor Româneşti din Ungaria, dar şi din România, de la Timişoara, Arad şi Oradea, a fost salutat, în deschiderea manifestării de Preaonoratul Părinte Protopop Marius Maghiaru, preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria şi de Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României la Gyula, Ungaria.

Momentele care au urmat au fost unice: concertul pe versuri eminesciene, oferit de Corul „Pro Musica”; sceneta istorică inspirată din Scrisoarea a II-a, prezentată de elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, sub îndrumarea distinselor profesoare Livia Stăvaru şi Maria Sucigan. De un interes aparte din partea publicului s-au bucurat ineditele expuneri Mihai Eminescu, poet naţional al românilor şi Unirea Principatelor Române în context european, susţinute de prof. univ. dr. Crişu Dascălu şi conf. univ. dr. Ioan David, de la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, precum şi de excepţionalul concert de muzică clasică, susţinut la pian de Maria Alice Poenariu, de numai 14 ani, distinsă cu nenumărate premii întâi, speciale şi de excelenţă, la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, elevă a Liceului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara.

În cadrul manifestării, consulului general la Gyula, Excelenţei Sale Florin Trandafir Vasiloni i s-a oferit din partea Academiei Române, Filiala Timişoara şi a Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” o Diplomă de Excelenţă pentru promovarea statornică a Limbii şi Culturii Române şi păstrarea identităţii naţionale.

La capătul acestei minunate seri, asistenţa s-a bucurat de binecuvântata pildă de înţelepciune a Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi Locţiitor al Episcopiei Dacia Felix din Serbia,  de intervenţia emoţională a doamnei Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului Românesc din Gyula, de aprecierile elogioase ale oaspeţilor de la universităţile din Arad şi Oradea, precum şi de recepţia oferită, cu acest prilej, de Consulatul General al României din Gyula.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus