„Lada cu zestre”, festival-concurs organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

 

„Lada cu Zestre” este prilejul fericit de-a (re)descoperi tot ce are mai frumos și mai prețios județul Timiș: de la  muzica și dansurile populare, la poezia în dialect sau vechi rețete culinare ale fiecărui sat. Eveniment de anvergură organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, festivalul stimulează comunitățile locale să-și prețuiască identitatea distinctă, să-și susțină talentele locale, formațiile artistice, creatorii populari, să-și scoată la lumină veșminte  și unelte, rețete și secrete ale locului.

 

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului – Concurs „Lada cu Zestre” va începe sâmbătă, 2 aprilie 2022, la ora 14,00, la Ghiroda (sat Giarmata Vii). Vor participa artiști, formații, creatori și colecționari ai comunităților din Remetea Mare, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Parța, Făget și Ghiroda. Din „lada cu zestre” a județului Timiș, publicul se va bucura de jocuri și cântece autentice bănățene, grai bănățean, meșteșuguri, artă populară și expoziții de gastronomie tradițională bănățeană.

 

„Asta-i nana de la Brebu,” „Mi-s fată de la Făget,” „Bate vânte, bate” sunt câteva din cântecele care fac parte din repertoriul cu care concurenții s-au înscris. Veți putea urmări în spectacol grupuri de dubași din Făget, Povergina, Begheiul Mic care vor aduce în atenția publicului frumusețea tradițiilor din zona etnografică a Făgetului. Meșteri olari și sculptori în lemn vor prezenta la Giarmata o expoziție de artă bănățeană. Gospodine iscusite vor dezvălui rețete vechi, moștenite de la bunici și străbunici, printre care regăsim rulouri pe tuleu, plăcintă cu nucă și ludaie, răcituri de post, plăcintă cu cartofi, păsulă zdrobită cu ulei de ludaie, papanași și multe alte bunătăți din delicioasa bucătărie bănățeană.

 

Duminică, 3 aprilie 2022, la ora 14,00, la Giarmata, Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” continuă cu localitățile Checea, Voiteg și Giarmata. Banatul multietnic în tot ce are el mai frumos va fi reprezentat de jocuri și cântece maghiare, germane, croate și rrome, precum și de expoziții de artă și gastronomie tradițională. Jocurile croaților din Checea (turopolsjski drmeș), precum și dansuri tradiționale maghiare, rrome alături de jocurile din Pusta Banatului vor întregi tabloul Banatului multietnic în care multiculturalitatea este o marcă identitară și comunitară.

 

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș

Finanțator: Consiliul Județean Timiș

Manager: prof. Liliana Laichici

Related posts