Lansarea proiectului „Urmaşii Marii Uniri”

Luni, 26 februarie 2018, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni a participat la Oradea, la lansarea proiectului intitulat „Urmaşii Marii Uniri”. Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, la iniţiativa deputatului european Emilian Pavel, liderul Asociaţiei „Urmaşii Marii Uniri” din Oradea. Acest proiect vizează identificarea urmaşilor delegaţilor bihoreni la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
Au mai participat la eveniment secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Veaceslav Şaramet, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang,  episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, conducători ai unor instituţii deconcentrate, oameni de cultură, reprezentanţi ai  mediului de afaceri, studenţi ai Universităţii din Oradea, precum şi câţiva dintre urmaşii delegaţilor bihoreni la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a mulţumit reprezentanţilor instituţiilor bihorene care sprijină eforturile misiunii diplomatice româneşti pe care o conduce, în beneficiul comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Din cadrul comunităţii istorice din Ungaria, au fost prezenţi la Alba-Iulia în 1918, 13 delegaţi, de la Gyula, Micherechi şi din alte localităţi.
Emilian Pavel a spus că 105 delegaţi din zona Bihorului au votat la Marea Adunare de la Alba Iulia. Organizatorii au transmis că în echipa de proiect s-au angrenat benevol până acum 20 de studenţi, care, pe baza parteneriatelor realizate cu peste 15 instituţii, ONG-uri, biserici şi facultăţi, au început să adune mărturii despre delegaţii bihoreni. Datele sunt postate pe situl  www.urmasiimariiuniri.ro. Proiectul a început să se concretizeze prin realizarea portalului pe care vor fi adunate poveştile-mărturii despre delegaţi, dar care va servi şi pentru a promova acţiunile partenerilor dedicate Centenarului, organizarea în comun de seminarii, conferinţe, dezbateri sau alte activităţi de promovare a Marii Uniri.

Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri” a fost înfiinţată de Emilian Pavel alături de alţi tineri bihoreni în anul 2016, din dorinţa de a cinsti memoria şi valorile promovate de participanţii bihoreni la Marea Unire, dar şi de a evidenţia rolul judeţului Bihor şi al Oradiei în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.