Te afli aici: Acasa » National » Modificare legislatie

Modificare legislatie

A intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 10/2013 pentru plata eşalonată a despăgubirilor stabilite potrivit dispoziţiilor Legilor  9/1998,  290/2003 și 393/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea celor trei legi

Conform Ordonanței, Comisia județeană pentru aplicarea acestor  legi din cadrul Instituției Prefectului trebuie să analizeze și să soluționeze cererile de acordare a compensațiilor, rămase nesoluționate, în termen de 18 luni de la data intrării ei în vigoare.

Soluționarea cererilor se face de către Comisia județeană, prin adoptarea unor hotărâri, care sunt transmise către Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților, unde se va face plata.

Totodată, Ordonanța  stabilește eșalonarea la plată a despăgubirilor pentru cetățenii români care au deținut proprietăți în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța și în fostul Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor. Astfel, începând cu data intrării in vigoare a ordonantei de urgență (care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 114 din 28 februarie), plata despăgubirilor stabilite potrivit actelor normative enunțate anterior, se va face în tranșe anuale egale, eșalonat pe o perioadă de 10 ani, începand cu anul următor datei emiterii titlului de plată. Cuantumul unei tranșe nu poate fi mai mic de 20.000 lei.

Legea nr. 9/1998 se referă la acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940.

Legea nr. 290/2003 se referă la acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947).

Legea  nr. 393/2006 se referă la  acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea fostului Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, în urma aplicării Protocolului privitor la câteva insule de pe Dunăre şi la un schimb de comune între România şi Iugoslavia, încheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, şi a Convenţiei dintre România şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, relativă la regimul proprietăţilor situate în zona de frontieră, semnată la Belgrad la 5 iulie 1924).

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus