Te afli aici: Acasa » National » Moş Nicolae, prietenul special al comunităţii din Ciarda Roşie

Moş Nicolae, prietenul special al comunităţii din Ciarda Roşie

Atunci când ne gândim la Moş Nicolae, majoritatea dintre noi ne oprim privirile asupra „beţelor„ specifice care se decorează şi se vând cu ocazia acestei zile şi la cadourile din cizmuliţe.

În tot acest peisaj, o comunitate locală din Timişoara trăieşte o tradiţie proprie de 7 ani. Pentru ei,  apropierea zilei de Sfântul Nicolae, înseamnă un eveniment special. Este vorba de comunitatea locală din zona Ciarda Roşie din Timişoara.

Un grup de oameni din această zonă a oraşului, se organizează în jurul şcolii din cartier, Şcoala Gimnazială nr. 20. Împreună cu colectivul şcolii, au reuşit să înfiinţeze în urmă cu 7 ani o minunată tradiţie care se regăseşte în fiecare an de Sfântul Nicolae doar în Ciarda Roşie.

În fiecare an se organizează de către Şcoala Gimnazială nr. 20 din Timişoara şi grădiniţa aferentă, Gradiniţa PP nr. 8,  proiectul educaţional extracurricular „Moş Nicolae/Mikulas  în Ciarda Roşie!” care, prin implicarea comunităţii locale, a transversat zona instituţiei de învăţământ şi a devenit un proiect intercultural al zonei.

Ce înseamnă aceasta? Înseamnă realizarea unei sănii speciale, trasă de cai sau de un vehicul, îmbodobită de sărbătoare, pe care o conduce Moş Nicolae. Acesta  parcurge în fiecare an un traseu din  zonă format din 6 staţii de oprire. La fiecare staţie unde se opreşte, acesta este aşteptat de grupuri de copii şi adulţi cu cozonac, ceai şi vin fiert, muzică şi voie bună. La staţiile de oprire copiii primesc punguliţe cu dulciuri făcute special pentru ei. La sfârşitul traseului care durează aproximativ două ore, Moş Nicolae se opreşte în curtea şcolii unde este aşteptat de un număr foarte mare de copii, care sunt  elevii şcolii şi ai grădiniţei. După întâlnirea de la şcoală, toată mulţimea şi oamenii din zonă se întâlnesc în parcul din apropiere, Parcul 3 august 1919, unde se organizează un foc de tabără şi se servesc vestitele felii de pâine cu untură, boia şi ceapă, obiceiul culinar al evenimentului. La acestea se adaugă cozonaci, checuri, ceai, vin fiert şi alte bunătăţi. Aici se petrece până târziu, iar în urmă rămân sute de fotografii ca amintire.

 Activitatea s-a organizat pe data de 5 decembrie, începând cu orele 16:00. Această activitate nu s-ar putea realiza fără implicarea deosebită din fiecare an a persoanelor care lucrează la şcoală/grădiniţă. Învăţători, profesori, personal auxiliar de la şcoală şi de la grădiniţă îşi dau mâna pentru a realiza minunata activitate.  Aceştia se ocupă cu câteva zile înainte de organizarea resurselor materiale şi strângerea unor fonduri pentru oferirea de daruri copiilor. Astfel, părinţii, alţi cetăţeni inimoşi şi micii întreprinzători din zonă contribuie la realizarea punguliţelor cu cadouri. În acea zi, persoanele din şcoală au parte de o zi plină, astfel că,  după activităţile didactice de dimineaţă, aceştia pregătesc în sala de mese a şcolii  platourile cu bunătăţi care vor fi servite în parc.

Anul acesta 600 de copii s-au bucurat de punguţele oferite de Moş Nicolae, iar la strângerea din parc au fost prezente aproximativ 800 de persoane, care s-au bucurat, au socializat şi şi-au reamintit gustul copilăriei de pâine cu untură cu boia, sare sau cu ceapă.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus