NAŢIONAL / 40 de persoane acuzate în dosarul furnizării de gaze către combinatele lui Ioan Niculae

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au început urmărirea penală împotriva a 40 de persoane, în dosarul furnizării de către Romgaz de gaze naturale la preţuri sub preţul pieţei către combinatele de îngrăşăminte chimice deţinute de omul de afaceri Ioan Niculae.

Potrivit unui comunicat al DIICOT remis miercuri, este vorba de funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, acuzate de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale. În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane USD patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comercială a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale. În perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, cărora le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc audierea celorlalţi învinuiţi.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.