Numărul cazurilor de rubeolă a crescut semnificativ în luna ianuarie, a declarat dr. Sorin Petrea, director medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’ .
În intervalul 25-31 ianuarie 2012 s-au înregistrat 142 de cazuri, iar pe 1 februarie, 44 cazuri. Adolescenţii şi tinerii sunt cei mai afectaţi. Fenomenul s-ar putea datora unei atitudini rezervate faţă de vaccinare, opinează dr. Sorin Petrea. Rubeola se manifestă prin erupţie cutanată pe tot corpul, mărirea ganglionilor la nivelul cefei şi subbraţelor, însoţite sau nu de febră moderată.
Recomandăm ca la apariţia acestor semne să vă adresaţi medicului de familie, pentru precizarea diagnosticului şi recomandări de tratament adecvat. În cazul gravidelor recomandăm ca acestea să se prezinte direct la spitalul de boli infecţioase. Pentru evitarea îmbolnăvirilor, se recomandă ca persoanele cu rubeolă să rămână la domiciliu, evitând contactele din colectivităţi (creşe, grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi, loc de muncă şi locuri aglomerate). Recomandăm în mod special gravidelor să evite contactul cu persoanele cu rubeolă, şi, de asemenea, să evite locurile aglomerate, cu potenţial crescut de contagiune a subliniat medicul.