NAŢIONAL / Noul Guvern are şanse de a fi învestit

Noul Guvern trebuie să întrunească, pentru a fi învestit de Parlament, voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, respectiv 233 de voturi.

Puterea se bazează pe voturile a 245 de parlamentari, în contextul în care, în prezent, are 177 de deputaţi şi 68 de senatori, incluzându-l şi pe Iulian Urban, care s-a declarat independent, dar afiliat la PDL. Opoziţia are 147 de deputaţi şi 66 de senatori şi a anunţat că va vota împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit liderului PNL, Crin Antonescu. În Parlament mai există cinci deputaţi şi un senator neafiliaţi.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, care ar putea avea loc cel mai probabil joi. De asemenea, legea fundamentală stabileşte că mandatul premierului interimar nu poate să depăşească 45 de zile, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.