Pasivitatea autorităților române privind transferul cetățeanului român Marius Balo

Clujeanul închis de peste 6 ani în China face un nou apel la autoritățile române pentru a fi transferat în România.

 

Încă de la începutul lunii noiembrie, lui Marius Balo i s-a comunicat că șansele de a fi transferat în România înainte de finalul anului sunt foarte mari.

 

La data de 15.01.2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății de avocatură SCA „Iordăchescu și Asociații” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

 

Însă, până la această dată nimic nu s-a schimbat cu privire la situația cetățeanului român, acesta fiind în continuare deținut în condiții inumane.

 

Nu este acceptabil ca România să-și trateze proprii cetățeni cu atâta indiferență. România trebuie să-și apere cetățenii, atâta timp cât sunt cetățeni ai acestui stat. Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și a dispus transferarea cetățeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca într-un final Balo Marius să-și execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel.”, afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

 

De asemenea, domnul Cătălin Marian Predoiu – Ministrul Justiției a dat dovadă de indolență și nepăsare în ceea ce privește soarta cetățeanului român Marius Balo, care de la momentul preluării funcției nu a efectuat niciun demers în vederea aducerii în țară a lui Marius Balo. Indolența domnului ministru face ca Marius Balo să fie în continuare deținut în condiții inumane în Republica Populară Chineză. Acest lucru demonstrează lipsa totală de responsabilitate de care ar trebuie să dea dovadă Ministrul Justiției în vederea îndeplinirii obligației de a se asigura că drepturile fiecăruia dintre cetățenii acestei țări sunt respectate.” continuă av. Eugen Iordăchescu.

 

Neimplicare, nepăsarea și indolența domnului Cătălin Marian Predoiu este un preț prea mare pe care cetățeanul român Marius Balo trebuie să-l plătească.

 

În aceste condiții, Marius Balo își reînnoiește apelul către Ministrul Justiției – domnul Cătălin Marian Predoiu pentru a depune diligențele necesare în vederea transferării sale în România.

De asemenea, solicităm Centrului de Cooperare Polițienească Internațională să efectueze de urgență demersurile de preluare efectivă din China a cetățeanului român Marius Balo.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.