Pe urmele lui Eminescu în Banat

În 2 și 3 noiembrie 2018, s-a desfășurat manifestarea științifică „Pe urmele lui Eminescu în Banat – 150 de ani de la Turneul Trupei de Teatru Pascaly în Lugoj, Timișoara, Arad și Oravița, organizată de Academia Română, Filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” în colaborare cu Societatea Enciclopedică a Banatului, Consiliul Județean Timiș, Consiliul Local și Primăria Orașului Oravița, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, Centrul Cultural și Complexul Muzeal „Teatrul Vechi Mihai Eminescu” din Oravița.

Prima oprire a fost la Lugoj, la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, unde a început desfășurarea manifestării cu un cuvânt de salut al domnului prof. dr. Constantin-Tufan Stan, continuat de cuvântul domnului conf. univ. dr. Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timișoara. Cuvânt de salut și mulțumire a adresat și doamna prof. Liliana Bidiviu, directorul Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”. Scriitoarea Adriana Weimer ne-a prezentat un scurt material „Eminescu la Lugoj (4-26 iulie 1868) și Nicolae Silade „Actualitatea literară, la propriu și la figurat”.

Cei prezenți în sală, cercetători științifici, profesori, directori de instituții, elevi, părinți, au fost răsfățați cu momente artistice de către: prof. Lavinia Furdui (vioară), prof. Alexandru Vasiliu (vioară), prof. Robert Adam (pian), elevii Estera Usciuc (pian), Evelyn Bordea (vioară), Patricia Roșca (pian), Andrei Berlo (vioară), Eusebiu-Thomas Florea (pian).

La final, cei amintiți mai sus au primit din partea organizatorilor diplome și câte o carte „Anul 1868. Eminescu și Banatul istoric – Spectacolele Trupei Pascaly la Oravița”, autori Daniela Marchetti și Ionel Bota.

De la Lugoj, delegația care a pornit „Pe urmele lui Eminescu în Banat”, s-a deplasat la Arad la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, întâmpinați de domnul dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, împreună cu alte personalități ale Aradului.

Și aici, cuvântul de deschidere a aparținut domnului conf. univ. dr. Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu, al Academiei Române, Filiala Timișoara, urmat de cuvântul doamnei prof. univ. dr. Lizica Mihuț. Au mai luat cuvântul: domnul Vasile Dan, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad, Ovidiu Cornea, fost director al Teatrului de Stat din Arad și doamna Lucia Bibarț.

Audiența a avut parte de un emoționant moment poetic din lirica eminesciană, în interpretarea actorului Dan Antoci, iar istoricul Dan Demșea a condus participanții la casa Desseanu, presupusa casă în care ar fi fost găzduit Mihai Eminescu, actualmente sediul Gărzii de Mediu din Arad.

În 3 noiembrie, manifestarea a continuat la Oravița, la Centrul Cultural și Complexul Muzeal „Teatrul vechi Mihai Eminescu”, moderator fiind dr. Ionel Bota, directorul acestei instituții. Au luat cuvântul: conf. univ. dr. Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu, al Academiei Române, Filiala Timișoara; prof. Cristina Zainea, director de programe și proiecte, Primăria Oravița; dr. Grațiela Benga; conf. univ. dr. Bogdan Mihai Dascălu; dr. Viviana Milivoievici, cercetători științifici la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timișoara; Ion Gheorghe Chiran, documentarist la Centrul Cultural; Ovidiu Zainea, sociolog și dr. Florin Corneliu Popovici care a făcut o scurtă prezentare a cărții „Anul 1868. Eminescu și Banatul istoric – Spectacolele Trupei Pascaly la Oravița”.

Și la Oravița, participanții au fost onorați de momentele artistice ale elevilor Centrului de Tineret „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” și de Trupa de Teatru a Liceului Teoretic „General Dragalina”, regia prof. Cornelia Edițoiu.

La final, conf. univ. dr. Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu, al Academiei Române, Filiala Timișoara, a oferit diplome și cărți.

Manifestarea cultural-științifică dedicată împlinirii a 150 de ani de când Trupa de Teatru Pascaly, avându-l în componență pe Mihai Eminescu, a poposit în Banat s-a încheiat cu o vizită documentară pe traseul Oravița-Anina, prima cale ferată de munte din România actuală.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.