Povestea unei donații

 

La finalul anului 2021 Muzeul Național de Artă Timișoara a primit un dar preţios din partea familiei artistului Romul Nuțiu. Este vorba de 3 lucrări de mari dimensiuni, creații de o importanță majoră în cadrul operei marelui artist, respectiv: „Șapte Forme Pictate”-1969, „Spațiu Energetic”- 1975 și „Univers dinamic acoperit”-1975.

Pictobiectul și cele două picturi despre care este vorba provin din colecția familiei artistului Romul Nuțiu. Fiica acestuia, artista Simona Nuțiu Gradoux, împreună cu soția artistului, doamna Felicia Nuțiu, au hotărât să doneze lucrarările Muzeului Național de Artă Timișoara.

Artistul Romul Nuțiu s-a născut în 1932 în Bilbor, Harghita și a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (1951-1957) cu profesorii Petru Feier și Teodor Harșia. În 1957 el s-a s-a stabilit în Timișoara, unde, ca tânăr artist, în perioada de formare, îi întâlnește pe creatorii contemporani timpului său: Leon Vreme, Sonia Eraclide Vreme, Paul Sima, Mircea Bălău, Vasile Pop Szilagy, Alexandru Cristea, Edwin Solomon, Sofia Kryzanowska, etc.

În 1957, cu ocazia deschiderii Salonul Anual de Arte Plastice de la Timișoara, unde a expus permanent din 1957, Romul Nuțiu i-a cunoscut pe Catul Bogdan, Alexandru Ciucurencu, Petru Comarnescu și Romul Ladea.

„Din punct de vedere stilistic și din perspectiva mesajului transmis, lucrările artistului Romul Nuțiu reprezintă manifestări puternice de expresionism abstract, tachism și informal european, structurându-se ca niște insule de artă modernă într-un spațiu cultural caracterizat de raportarea la doctinele comunismului. Cu toate acestea, este de remarcat proximitatea geografică și culturală a Timișoarei față de Europa de Vest, diversitatea de grupuri entice care se aflau în componența orașului cosmopolit, toate aceste realități ale timpului contribuind la un mediu cultural care a asigurat spațiul și timpul propice manifestării unor idei neoavangardiste, materializate în creațiile unor artiști precum Romul Nuțiu, Grupul 111 (1966-1969), Grupul Sigma  (1969- 1978) – Ștefan Bertalan, Elisei Rusu, Lucan Codreanu, Ion Gaita, Doru Tulcan, Constantin Flondor, precum și figuri artistice distincte și atrase de experiment și inovație, precum: Leon Vreme, Ciprian Radovan, Viorel Toma, etc.” subliniază Dr. Andreea Foanene Petcu, artistă și teoreticiană de artă, muzeografa care s-a ocupat de realizarea studiilor de expertiză a celor trei lucrări donate.

Din 1992 artistul Romul Nuțiu a activat ca profesor la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la Catedra de Pictură, până în 2010. De asemenea, el a predat și la Universitatea Tibiscus în cadrul Facultății de Design.

În 2008 el a început o colaborare fructuoasă cu dr. Joana Grevers, proprietara 418 Gallery din București și a fost expus, promovat și contextualizat constant, în expoziții personale și proiecte de grup până la moartea sa în 2012, precum și după aceea.

Romul Nuțiu a devenit, mai ales în ultimul deceniu, unul din artiștii est-europeni foarte apreciați la nivel internațional. În perioada postdecembristă a expus la Viena, Bruxelles și în Brazilia iar lucrări ale sale fac acum parte din importante colecții publice și private din România, Germania, Franța, Italia, SUA și Canada. Operele artistului sunt considerate și incluse în selecția celor mai mari case de licitație din lume[1]. În ultimii ani de viață, Romul Nuțiu s-a ocupat activ de galeria de artă Calina din Timișoara, coordonând expoziții de artă contemporană,  prin realizarea de evenimente și elaborarea de strategii culturale dedicate atât artiștilor moderni, cât și tinerei generații de artiști emergenți, cu accent pe absolvenții Facultății de Artă și Design din Timișoara.

Valoarea donației Romul Nuțiu 2021, oferită de artista Simona Nuțiu Gradoux Muzeului Național de Artă Timișoara se ridică la 70.000 euro. Reușita donației este un gest de o mare generozitate umană și culturală, un semn al înțelegerii și susținerii misiunii de prezervare, studiere, promovare și expunere patrimonială.

 

[1] „Univers dinamic albastru”, 1970, lucrare evaluată în 2013 la 12.000-18.000 GBP și vândută de casa de licitații Christie’s la 21.250 GBP, surssa: https://www.christies.com/en/lot/lot-5718733

Related posts