Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ingrijorat cu privire la evolutiile recente din Romania

„Mesajul domnului Barroso vine practic în continuarea şi totodată completarea apelului pe care premierul României, dl. Victor Ponta, l-a lansat de curând tuturor celor implicaţi în rezolvarea crizei politice. Este vorba despre un îndemn la raţiune, respect reciproc, respect pentru deciziile Curţii Constituţionale, abţinere de a prejudeca decizii ale instituţiilor în drept” se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Biroul de presă al Guvernului.

Referitor la măsurile privind transmiterea listelor electorale către Curtea Constituţională „este evident că informaţiile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete”, iar listele solicitate de Curte sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, precizează sursa citată care adaugă că verificarea acestora se face în termenul stabilit de Curte. „Subliniem că există un termen fixat prin decizie a Curţii (31 august a.c.) pentru a primi listele şi nu există niciun indiciu care să infirme dorinţa de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca preşedintele Barroso să nu fi fost informat de existenţa unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constituţională.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat vineri îngrijorarea profundă privind evoluţiile recente din România legate de validarea de către Curtea Constituţională a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, precizând într-o scrisoare adresată premierului Victor Ponta că este crucial ca Guvernul să transmită fără întârziere CCR listele electorale relevante.

Barroso precizează că este extrem de important ca în acest context Curtea Constituţională să fie lăsată să-şi clarifice ea însăşi poziţia în cazul în care consideră acest lucru necesar, „iar toate celelalte părţi ar trebui să se abţină de la a face propriile interpretări”.

În aceeaşi scrisoare, Jose Manuel Barroso a exprimat îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzaţiile de presiune şi intimidare a judecătorilor Curţii Constituţionale, care au fost supuse atenţiei executivului UE. „Este esenţial ca astfel de acuzaţii să fie aduse imediat în faţa autorităţilor competente şi investigate în detaliu, astfel încât orice încercare de a pune presiune asupra Curţii să fie imediat eliminată, în linie cu angajamentul Guvernului României de a garanta că toate părţile se abţin de la declaraţii sau de la alt tip de intervenţii menite a submina sau influenţa procesul judiciar, inclusiv prin a acţiona împotriva oricărei încălcări a acestui angajament”, se menţionează în document.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.