Proiectul „Școala curajului”, dedicat fetelor din comunitatea Pirita care trăiesc la marginea municipiului Baia Mare, susținut de E.ON

 

E.ON se alătură asociațiilor Zi de Bine și Pirita Children, care vor construi, în cadrul programului „Școala curajului”, un spațiu destinat desfășurării a trei programe educaționale, menite să ofere tinerelor dintr-o comunitate defavorizată sprijin educațional și emoțional.

În Pirita, la marginea municipiului Baia Mare, se află o comunitate defavorizată unde peste 130 de copii trăiesc în colibe improvizate din lemne, cartoane, folii de plastic găsite la rampa de gunoi a orașului, fără acces la apă curentă, electricitate sau încălzire. Pentru fetele din această comunitate, care se confruntă cu aceste lipsuri, dar și cu violență domestică, căsătorii timpurii sau exploatare prin muncă a fost inițiat un proiect în cadrul căruia se vor desfășura trei programe:

 

  • Un program de informare și conștientizare asupra drepturilor copilului și asupra modalităților de protecție împotriva abuzurilor.
  • Un program educațional care să răspundă nevoilor specifice fetelor din trei categorii de vârstă: 6-10 ani; 11-15 ani, respectiv 16-18 ani. Programul educațional va cuprinde activități care să sprijine dezvoltarea fetelor pe toate cele cinci domenii principale: fizic (educație pentru sănătate, yoga, îngrijire personală), cognitiv (ajutor cu temele pentru acasă, alfabetizare, activități creative), emoțional, social și dezvoltarea limbajului.
  • Un program de ucenicie: gătit și croitorie, activități care să le ofere mai multe șanse pentru o viitoare meserie, și, totodată, să le îmbunătățească obiceiurile alimentare.

Spațiul va consta într-un modul de 9/5 m, în care vor fi amenajate o bucătărie și o cameră de zi open-space, așezat ca etaj peste modulul actual, în care se desfășoară în prezent un program de tip afterschool.

Bugetul de 38.000 euro necesar pentru implementarea acestui proiect este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

„Când comunitatea în care trăiești îți arată în fiecare zi cât de puțin contezi, șansa de a crește frumos și a te dezvolta trebuie să vină din afara comunității. Fetele din Pirita au dreptul să-și ia destinul în propriile mâini, să decidă pentru propria viață, iar primul pas în această direcție e să-și cunoască opțiunile. Cu oameni care să le vorbească cu blândețe, pe înțelesul lor, cu acces la educație, la informație. Noi, la Zi de BINE, ne-am propus să creionăm cadrul în care, cu ajutorul prietenilor de la Asociația Pirita Children, aceste tinere să înflorească“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Proiectul este dedicat fetelor din comunitatea Pirita deoarece acestea se confruntă cu cea mai dură atitudine din partea familiei și au cea mai vulnerabilă condiție în comunitatea din care fac parte. Multe dintre tinere au un statut inferior în propria familie.

Toate fetele înscrise la școală merg în clase segregate în Baia Mare și nu au  prieteni în mediul școlar. Din cauza faptului că sunt obligate să se căsătorească de la vârste foarte fragede, trei fete de 17 și 18 ani sunt deja mame, cu unul, doi și chiar trei copii. Mai mult decât atât, nicio fată din Pirita nu are patul, dulapul sau lucrurile ei personale și toate au responsabilități de mamă pentru frații mai mici. În plus, au probleme dentare, din cauza lipsei produselor de igienă orală și a accesului la consultații medicale, dureri de cap și lipsă de concentrare din cauza lipsei unui somn sănătos. Se hrănesc prost și puțin și au învățat de mici să pună nevoile celor din jur mai presus decât propriile lor nevoi.

„Dacă am face un mic exercițiu de imaginație și ne-am pune pentru câteva secunde în locul copiilor din comunitatea Pirita, abia atunci am putea înțelege cât de dure sunt situațiile cu care se confruntă. Acești copii au în jurul lor adulți agresivi, care consumă alcool, comit infracțiuni, iar cei mici sunt adeseori supuși la diverse forme de abuz: neglijare, agresiune fizică, psihică, emoțională și chiar abuz sexual. Peste 70% dintre cei 72 de copii incluși în sistemul educațional, la grădiniță, școală și programul «A doua șansă», învață în clase segregate. Concret, merg zilnic într-un mediu educațional ostil care nu face niciun efort să îi includă. Copiii povestesc despre incidentele zilnice de la școală, unde alți copii le vorbesc urât, îi evită sau chiar îi provoacă la bătaie. De cele mai multe ori, profesorii explică situația prin învinovățirea copiilor din Pirita. Înainte de toate, acești copii au dreptul la educație și la o viață mai bună. Este absolut necesar să înțeleagă că au mai multe opțiuni, oportunități și drepturi decât li se oferă în acest moment”, a precizat Claudia Costea, Asociația Pirita Children.

E.ON România continuă și în acest an parteneriatul strategic cu Asociația Zi de Bine, implicată în cauze destinate comunității, susținând lunar câte un proiect al acesteia.

În luna februarie, E.ON împreună cu Lidl România și UniCredit Bank au susținut Asociația Zi de Bine în proiectul de renovare a unei căsuțe de tip familial din centrul Bambini, Casa Andreei din Singureni, jud. Giurgiu. Căsuța este un loc în care copiii abandonați beneficiază de îngrijire, asistență, educație și, nu în ultimul rând, recuperare în dezvoltare.

Related posts