Te afli aici: Acasa » National » Săptămâna mobilității europene

Săptămâna mobilității europene

 

Săptămâna europeană a mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, marcată în fiecare an între 16 şi 22 septembrie, care susţine utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, a transportului public de către toată lumea, ca o soluţie de mobilitate durabilă. Pe lângă transportul public în comun, este încurajat transportul public activ şi nemotorizat, cum ar fi deplasările pe jos şi cu bicicleta, care joacă un rol important în amplificarea incluziunii sociale şi a stării de bine.

Tema din acest an Conexiuni mai bune!”cu sloganul „Combină şi deplasează-te”, a fost aleasă pentru a reflecta dorința persoanelor din întreaga Europă de a se reconecta unele cu altele după mai multe luni de izolare, restricții și limitări.

După ce în anul 2021 s-a pus accent pe aspecte legate de sănătate și mobilitate urbană (Fă mișcare. Rămâi sănătos!), tema din acest an, „Conexiuni mai bune”, celebrează obiectivul Săptămânii Europene a Mobilității de a aduce oamenii împreună.

Una dintre marile provocări cu care se confruntă orașele este aceea de a se asigura că infrastructura și mobilitatea sunt pe deplin durabile din toate punctele de vedere: economic, social și de mediu.

În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără mașini, zi în care autorităţile sunt încurajate să rezerve una sau mai multe zone pentru pietoni şi biciclişti pentru cel puţin o zi.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş se alătură campaniei de mobilitate,  prin organizarea de activități educative de informare, activități de creație, activități sportive şi recreative în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș , Universitatea Politehnică Timișoara – Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Palatul Copiilor Timişoara, Liceul cu Program Sportiv Banatul, Colegiul Naţional Bănăţean, Liceul Teoretic Special IRIS din Timişoara, Liceul Teoretic Moisil Timişoara, Liceul de Arte Plastice Timişoara, Liceul de Arta „Ion Vidu” Timisoara, Liceul Tehnologic Azur din Timișoara, Şcoala Gimnazială nr. 13 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr. 16 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu” din Timişoara, Școala Gimnazială Nr. 21 din Timişoara, Şcoala Gimnazială nr. 25 din Timişoara, Şcoala Gimnazială nr. 30 din Timişoara, Grădiniţa PP nr. 23 Timişoara și Grădiniţa PP nr. 32 Timişoara.

Pe toată durata campaniei 16-22 septembrie 2022, cât și pe parcursul întregului an, în fiecare şcoală participantă se vor organiza evenimente sub sloganul: Combină şi deplasează-te!

În data de 22 septembrie 2022Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş împreună cu Liceul Sportiv Banatul din Timișoara, organizează mai multe activități sportive, dedicate Saptămânii Europene a Mobilităţii, după următorul program:

–      Ora 10:00 – Crosul mobilității (1000 m – Stadionul Dan Păltinişanu)

–      Ora 11:00 – Cupa mobilității – Fotbal (Teren redus – Liceul cu Program Sportiv Banatul)

–      Ora 11:30 – Cupa mobilității – Handbal (Sală – Liceul cu Program Sportiv Banatul)

–      Ora 12:00 – Cupa mobilității – Box (Sală antrenament – Liceul cu Program Sportiv Banatul)

–      Ora 12:30 – Cupa mobilității – Pentatlon

Scopul acestor activități este de a atrage atenţia asupra beneficiilor pe care le aduce sănătății și mediului înconjurător mersul pe jos sau cu bicicleta, precum şi  avantajele folosirii transportului în comun în detrimentul transportului auto individual în activitățile de zi cu zi.

APM Timiș, încurajează autoritățile locale din județul Timiș să organizeze activități destinate creșterii gradului de conștientizare cu privire la mobilitatea durabilă și să lanseze măsuri permanente destinate îmbunătățirii situației transportului durabil în localitatea lor.

Un transport mai bine conectat înseamnă locuri și oameni mai bine conectați, ceea ce reprezintă un obiectiv-cheie al Pactului verde european al Comisiei Europene.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus