Joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 11,00, aula Academiei Române – Filiala Timișoara a devenit neîncăpătoare la manifestarea spiritual-culturală sub genericul, „O, ce veste minunată!”, organizată de Academia Română – Filiala Timișoara, Biblioteca Academiei Române – Filiala Timișoara, Mitropolia Banatului, Parohia Ortodoxă Iosefin – Timișoara, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Valeriu Braniște” – Timiș și Comitetul Român de Istorie și Filosofia Științei și Tehnicii – Filiala Timișoara.
La manifestare au participat academicieni, profesori, scriitori, istorici, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști „Valeriu Braniște” – Timiș, preoți, reprezentanți ai mediului universitar timișorean, studenți și elevi din școlile timișorene, reprezentanți ai mass-media etc.
Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române.
Preot-vicar dr. Ionel Popescu a susținut meditația duhovnicească intitulată „Taina Nașterii Domnului Hristos”, invitându-ne la o scurtă incursiune în istoria mântuirii neamului omenesc: Ne mai despart doar câteva zile de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Hristos cunoscută și cu numele de Crăciun. Sf. Ioan Gură de Aur trăitor în veacul al patrulea după Hristos, unul dintre cei mai autorizați exegeți ai evangheliilor, ai Noului Testament în integralitatea sa, spunea că sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea sărbătorilor, că de nu s-ar fi născut Domnul, nu s-ar fi împlinit mântuirea neamului omenesc. Nașterea Domnului nu este un fenomen firesc, nașterea Domnului nu este nici măcar un eveniment, cum constat cu surprindere că apare în mass-media dar mai nou și în unele publicații bisericești. Eveniment a fost Unirea Transilvania, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, eveniment ar fi fost intrarea noastră în spațiul Schengen. Nașterea Domnului este mai presus decât un eveniment, nașterea Domnului este o minune dumnezeiască, este o naștere supranaturală, este o taină a nașterii pe care noi o putem pătrunde numai în măsura în care suntem luminați de Dumnezeu. Descifrarea acestei taine a fost făcută de-a lungul mileniilor prin profeții cei din vechime care inspirați de Dumnezeu au vestit în scris cine va fi cel ce se va naște, Mesia, mântuitorul lumii, care va fi modalitatea nașterii, adică din fecioară, unde se va naște, în cetatea lui David, cetatea Bethlehem-ului și arată identitatea fiului lui Dumnezeu. Noul Testament, prin grasul Sfântului Apostol Pavel are, însă, o expresie și mai profundă: Nașterea Domnului este taina cea din veac ascunsă a lui Dumnezeu.
A urmat, apoi un concert de colinde interpretate de corala bărbătească „Epifania”, a preoților, diaconilor și profesorilor de religie din Timișoara, dirijat de prof. Nicolae-Florin Șincari.
Corala bărbătească ortodoxă „Epifania” din Timișoara, a fost înființată în anul 2006 și este formată din preoți, diaconi, cântăreți bisericești, profesori, absolvenți de teologie, cu toții iubitori de cântare corală. Repertoriul general al coralei este format din: cântările Sfintei Liturghii, colinde din repertoriul național și universal, cântări la Taina Sfintei Cununii, pricesne, prelucrări folclorice și patriotice.
Corala „Epifania” are înregistrate până în prezent două CD-uri: unul cu colinde (2013) și altul cu chinonice și creații corale din Sfânta Liturghie (2016). Tot în anul 2016 a fost editată și o monografie care cuprinde activitatea coralei desfășurată între anii 2006-2016.
De-a lungul celor 16 ani de activitate corală, membrii coralei au participat la Sfinte Liturghii, festivaluri, concursuri și multe activități culturale, unde au obținut diplome și premii sub bagheta dirijorului Florin-Nicolae Șincari.
Lia Lungu, solist vocal, interpret de folclor tradițional, ne-a transmis din SUA un colind inedit „Colindul celor nouă cerbi”.
Manifestarea a continuat cu vizionarea filmului de scurt metraj „Nașterea Domnului, sărbătoarea iubirii divine”, realizat de bine cunoscutul regizor timișorean, Victor Popa. Moderatorul acestei întâlniri a fost conf. univ. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române – Filiala Timișoara și președintele Filialei „Valeriu Braniște” – Timiș a UZPR.