„NU EXISTĂ DECÂT O SINGURĂ CONDIŢIE DE SUCCES ÎNTR-O INSTITUŢIE ACADEMICĂ SAU UNIVERSITARĂ: CALEA COLABORĂRII CINSTITE ŞI CORECTE”
Cu prilejul aniversării zilei de naştere, academicianul Păun Ion Otiman a fost distins cu Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara şi Diploma de Excelenţă a Consiliului Judeţean Timiş
În cea din urmă zi a lui Florar, academicianul Păun Ion Otiman a fost sărbătorit cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, şedinţa festivă desfăşurându-se în aula academică timişoreană, sub egida Academiei Române, Filiala Timişoara şi a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara.
Cuvântul de deschidere a aparţinut domnului Ladislau Vekás, membru corespondent al Academiei Române, care folosindu-se de adevărul din spatele dictonului „suntem ceea ce suntem, ce am gândit…” a reliefat prestigioasa activitate didactică, ştiinţifică şi managerială a ilustrului sărbătorit. Aspect, de altfel, pus în valoare şi de episodul serialului de televiziune „Academicienii”, prezentat în cadrul manifestării, precum şi de mesajul transmis, cu acest prilej, de către regizorul acestui film, Ioan Cărmăzan. În acelaşi registru s-a înscris şi intervenţia prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, care, cu lux de amănunte, a oglindit activitatea laborioasă desfăşurată de dascălul universitar de atunci Păun Ion Otiman, din perioada 1990-2004, în care s-a aflat la cârma Universităţii Agricole a Banatului şi pe care, prin voinţă, ştiinţă şi viziune a ridicat-o la cote înalte de performanţă. Un omagiu cu totul şi cu totul special a venit din partea Înalt Prea Sfinţiei Sale Ion Selejan. Vorbind despre personalitatea academicianului Păun Ion Otiman prin cuvinte încărcate de spiritualitate, Părintele Mitropolit a deschis un arc peste timp sprijinit de două puncte existenţiale: Gârbovăţ, loc binecuvântat în minunata Ţară a Almăjului, în care distinsul sărbătorit a văzut lumina zilei şi Timişoara, destinaţia împlinirilor sale. Despre personalitatea remarcabilă a academicianului Păun Ion Otiman a vorbit şi Călin-Ionel Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, conluzionând că sărbătoritul nostru de astăzi este o mare personalitate a vieţii culturale şi ştiinţifice nu numai din Timişoara, ci din întreaga Românie, un nume de referinţă, un etalon de profesionalism şi etică, dar, în acelaşi timp, un model de urmat pentru toţi tinerii care ţintesc spre o carieră universitară.
În acelaşi cadru sărbătoresc, prof. univ. dr. Crişu Dascălu, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara, a prezentat auditoriului volumul omagial In Honorem Magistri. Păun Ion Otiman 75, elaborat cu acest prilej. Cele 500 de pagini ce înglobează aproape o sută de articole vorbesc de la sine despre personalitatea didactică, ştiinţifică, managerială şi academică înglobată în noţiunea de pământ, pământ viu care trăieşte, suferă şi se bucură, şi care, în concepţia academicianului Păun Ion Otiman, a fost transformat într-o ştiinţă.
Academicianul Păun Ion Otiman a fost onorat de ziua Domniei Sale nu numai cu aprecieri de înaltă ţinută, ci şi cu însemne concrete ale preţuirii: Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara; Diploma de Excelenţă a Consiliului Judeţean Timiş; Diploma de Excelenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara; o superbă icoană din partea Mitropoliei Banatului; un tablou realizat de artistul plastic Viorel Flora din Serbia şi diplome de felicitare din partea academicienilor timişeni, colegilor din filială şi de la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina; Plachetă de Excelenţă din partea Universităţii Politehnica din Timişoara, Diplomă Summa Cum Laude a Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România şi la fel de importante semne ale preţuirii din partea Universităţii de Vest din Timişoara. Onoruri sonore, i-au adus, printr-un moment artistic, celebra mezzosoprană Aura Twarowska, solistă a Operei de Stat din Viena, acompaniată la chitară clasică de Alexandru Creţescu, şi reputatul rapsod bănăţean Traian Jurchela.
Finalul şedinţei festive a aparţinut academicianului Păun Ion Otiman, care, printr-un discurs emoţional, a trecut în revistă experienţa acumulată în cei peste 50 de ani de trudă în folosul cetăţii, universităţii şi academiei, bazată pe un decalog propriu, ce în esenţă poate fi cuprins în următoarea formulă: „nu există decât o singură condiţie de succes într-o instituţie de amploare academică şi universitară, indiferent de activitatea managerului şi de capacitatea liderului, acestea fiind calea colaborării cinstite şi concrete”.
dr. Ioan David