Te afli aici: Acasa » National » Un somn bun este un vis realizabil

Un somn bun este un vis realizabil

Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Fundaţia CardioPrevent şi Linde HomeCare organizează în perioada 14-18 martie 2016, în Timişoara, campania de informare şi conştientizare a importanţei tratării tulburărilor de somn sub sloganul “Un somn bun este un vis realizabil”.

Peste 1 milion de români suferă de tulburări ale somnului, dintre care doar aproximativ 5000 sunt diagnosticaţi. Campania îşi propune să atragă atenţia asupra tulburărilor de somn, cu mesajul că acestea pot fi ameliorate, identificarea fiind vitală. Tulburările somnuluireprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, hipertensiunea arterială, atacurile ischemice cerebrale, scăderea libidoului etc. Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, sindromul de apnee în somn este cel mai frecvent întâlnit. Apneea este întreruperea respiraţiei în timpul somnului pentru cel puţin 10 secunde. În România se estimează că sunt 550 000 adulţi apneici.

Stiati că?

  1. Somnul este un proces ciclic cu durata de 90 minute, care se repetă de 4-5 ori în 8 ore.
    1. În funcţie de activitatea cerebrală înregistrata pe EEG, somnul a fost împărţit în patru stadii. Stadiile 1, 2 si 3 – fără mişcări oculare rapide (NREM), dintre care stadiul 3 este somnul profund, unde delta. Stadiul 4 – somnul cu mişcări oculare rapide (REM). Creierul devine foarte activ în acest stadiu, chiar mai mult decât atunci când suntem treji. Visele apar în timpul acestei perioade. Durata sa creşte în ultima parte a nopţii.
    2. 70% dintre pacienţi cu Sindrom de Apnee în Somn (întreruperi repetate ale respiraţiei în timpul somnului) sunt obezi.
    3. 4% dintre bărbaţi şi 2% dintre femei suferă de Sindrom de Apnee în Somn. În România se estimează că sunt 550 000 adulţi apneici.
  2. Omul este singurul mamifer care are capacitatea de a-şi întârzia în mod voit somnul.
  3. Somnul este la fel de important ca dieta şi exerciţiile fizice.
  4. Somnolenţa a fost asociată în 31-41% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus