West Meets East – Parfumurile muzicale ale Indiei și Transilvaniei la Timișoara

Centrul Cultural Rabindranath Tagore a ajuns la destinația finală a concertelor-călătorie prin muzica clasică occidentală și indiană – West Meets East. Marți 15 octombrie, ora 19 :00, la Filarmonica Banatul, va avea loc explorarea legăturii profunde dintre muzica clasică a Indiei și cea românească. Artiștilor călători din India (Udhai Mazumdar, Rohan Dasgupta și Bhaskar Das) li se va alătura în acest an violonistul francez Gilles Apap, muzician spectaculos și creativ, renumit în toată lumea atât pentru interpretările sale pline de virtuozitate ale repertoriului clasic, cât și pentru interesul manifestat spre toate genurile de muzici tradiționale.

Vom asculta compoziții de Ravi Shankar, de pe celebrele albume premiate cu Grammy în 1968, neîntâlnite încă în anii trecuți. Muzica Transilvaniei ne va fi prezentată într-un nou avatar, prin intermediul unor variațiuni pentru vioară și instrumente indiene realizate de Udhai Mazumdar, elevul lui Ravi Shankar. Alături de muzica clasică a Indiei, concertul va mai include compoziții de Béla Bartók și George Enescu, muzicieni aleși de Yehudi Menuhin să reprezinte Occidentul în proiectul de acum 50 de ani.

Gilles Apap este un fin cunoscător al muzicii românești, iar interpretările sale de piese precum Hora Staccato, ori repertoriul lui George Enescu sau Dansurile românești ale lui Bartók, ridică sălile de concert în picioare.

Udhai Mazumdar la tabla (percuții indiene), a fost format ca muzician în tradiția milenară indiană, locuind împreună cu maestrul și avându-le colege de generație pe Anoushka Shankar și pe Norah Jones. L-a însoțit pe Ravi Shankar în concerte memorabile pentru Familiile Regale Britanică și Suedeză, și a cântat alături de Zakir Hussain la concertul aniversării de 75 de ani a maestrului său. A concertat în India, Franța, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, România, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam și Indonezia.

Rohan Dasgupta este considerat unul dintre tinerii maeștri în devenire, bucurându-se de onoruri precum Premiul Președinției Indiei sau de Bursa Guvernului Indiei. Își reprezintă adesea țara în concerte ale misiunilor diplomatice din toată lumea. Rohan se remarcă printr-un stil dinamic și reflexiv, precum și prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale.

Bhaskar Das este cunoscut acum publicului român pentru sunetul cald al flautului său din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni clasici indieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de 4 ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Pt. Hariprasad Chaurasia. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale și a avut onoarea de a concerta în fața primului ministru al Indiei, Narendra Modri și al Regelui Philippe al Belgiei.

Proiectul West Meets East a debutat în 2017, cu scopul de a readuce la viață povestea prieteniei dintre sitaristul Ravi Shankar și violonistul Yehudi Menuhin (elevul lui George Enescu) și melanjul muzical pe care cei doi l-au creat cu jumătate de secol în urmă.

Biletele pot fi cumpărate online, de pe eventbook.ro și eventim.ro sau de la punctele de vânzare din oraș – librăriile Humanitas și Cărturești, Casa de Bilete nr. 2 a Filarmonicii Banatul.

Prețurile biletelor variază în funcție de categoria locului : 55 de lei (cat. a-II-a) și 75 lei (cat. I)

Eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Indiei în România, al Primăriei Municipiului Timişoara și al Consiliului Local Timişoara.

Detalii pe www.jazzmine.world

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.