Te afli aici: Acasa » National » Workshop de instruire a firmelor în eco-inovare

Workshop de instruire a firmelor în eco-inovare


În 31 iulie 2014, peste 40 de firme timișene au participat la work-shop-ul cu tema “ECO-INOVARE în firme prin eco-design”, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de partener al Proiectului Danube-PIE – Inovarea produselor prin Eco-design în Regiunea Dunării”, co-finanțat prin Programul pentru Competitivitate și Inovare CIP-EIP, în colaborare cu DENKSTATT și Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile.

Evenimentul a avut ca obiectiv instruirea firmelor cu privire la:

  • Ce este eco-inovarea?
  • Beneficiile eco-inovării și exemple de afaceri eco-inovative
  • Care sunt pașii trecerii la un model de afacere eco-inovativă
  • Eco-design-ul ca instrument al eco-inovării;
  • Servicii oferite de experții în eco-design;
  • Exercițiu: Analiza potențialului pentru eco-inovare la nivelul companiei;
  • Inițiative locale în domeniul eco-inovării: „Clubul verde al antreprenorilor”.

Prezentările au fost susținute de experți instruiți în eco-design la Centrul de eco-design al Universității din Viena:

–       Aida Silagyi, Președinte al Centrului Național pentru Producție și Consum Durabile

–       Andrei Churican, expert Denkstatt

–       Henrieta Borca – expert, Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile.

Reamintim că proiectul vizează promovarea eficienţei resurselor şi materialelor prin eco-design la nivelul IMM-urilor din regiunea Dunării şi se adresează firmelor, asociaţiilor de firme şi clusterelor care ambalează produse pentru clienţi sau produc ambalaje; produc, asamblează şi / sau comercializează echipamente de produs ambalaje; imprimă ambalaje; produc adezivi, chimicale, fluide de imprimerie pentru ambalaje; produc, vând sau distribuie orice produs care necesită ambalare pentru a fi distribuit sau vândut.

Beneficiile proiectului asupra firmelor constau în obţinerea de produse optimizate prin reducerea costurilor cu energia, deşeurile şi materiile prime, îmbunătăţirea impactului produselor asupra mediului, obţinerea unor prototipuri sau concepte vizuale ale ambalajelor, promovarea tehnologiilor şi produselor care utilizează în mod eficient resursele, la nivelul întregii regiuni Dunărene.

Până în prezent, CCIAT a realizat acţiuni de conştientizare cu privire la importanţa eco-design-ului pentru 300 de firme din regiune. Experţi eco-design de la Centrul de eco-design al Universităţii din Viena şi experți ai CCIAT au instruit un număr de 158 de firme cu privire la avantajele utilizării eco-design-ului şi metodele specifice de aplicare a acestuia în procesul de producţie sau ambalare. De asemenea, 86 de firme timișene au fost auditate în ceea ce privește amprenta de carbon cu software specific, iar 6 firme au participat în cursul lunii iunie a.c. la o vizită de studiu la Belgrad pe teme de eco-design.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus