Te afli aici: Acasa » National » Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Academia Română, Filiala Timişoara

Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Academia Română, Filiala Timişoara

CULTURA BANATULUI ŞI UNITATEA NAŢIONALĂ

Sub acest generic s-a desfăşurat, în 17 ianuarie a.c., Ziua Culturii Naţionale la Filiala din Timişoara a Academiei Române şi Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”.

Deşi vremea a fost nefavorabilă, aula academică a devenit, şi de această dată, neîncăpătoare, organizatorii fiind obligaţi să suplimenteze locurile sălii cu scaune volante, ceea ce denotă apetitul timişorenilor pentru cultură, dragostea lor neîncetată pentru valorile trecutului şi prezentului, pentru poetul nepereche Mihai Eminescu.

Debutul manifestării cultural-ştiinţifice s-a făcut prin vocea academicianului Păun Ion Otiman, care, pornind de la articolul lui Lucian Blaga, Barocul etnografiei româneşti, apărut în primul număr al revistei „Banatul” (1 ianuarie 1926), a întreprins un profund expozeu  privind Cultura Banatului, între paradox şi baroc.

Momentul poetic dedicat lui Eminescu, susţinut de glasurile Oanei Maria Tudoran, Oanei Ilincăi şi Marin Lupanciuc, studenţi la Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest, a fost urmat de expunerea Banatul în contextul internaţional al Marii Uniri, susţinută de Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, o profundă lecţie de istorie. Înalta Faţă Bisericească a punctat, cu lux de amănunte, într-un tempo academic, principalele momente istorice naţionale şi internaţionale, care au concurat la împlinirea actului de la 1 Decembrie 1918.

Atracţia sălii a fost magnetizată şi de filmul documentar La Oraviţa, lumina Eminescu, realizator Vasile Bogdan, un recurs la memorie privind prezenţa lui Eminescu, în 31 august – 1 septembrie 1867, alături de Trupa de Teatru Pascaly, pe plaiurile orăviţene, de existenţa de 200 de ani ai Teatrului din Oraviţa, precum şi de comunicarea  Nume şi personalităţi ale Unirii de ieri şi de azi, susţinută de prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara.

După aproape trei ore de desfăşurare, manifestarea s-a încheiat cu un excepţional recital al Corului „Armonii” al Şcolii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, sub bagheta distinsei profesor Claudia Creţiu, absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti, clasa Maestrului Marin Constantin. Deliciul acestui moment l-a constituit Darius Creţiu, care la numai şase anişori, a interpretat cu ilustră măiestrie fragmentul muzical „The Enterteiner” de Scott Joplin.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus