Ziua Mondială a Apei, 22 martie

 

Apele subterane –  Sã facem invizibilul vizibil!

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş serbează Ziua Mondială a Apei, alături de Palatul Copiilor din Timișoara și alte mai multe unități de învățământ din județul Timiș prin organizarea de activităţi educative de informare şi conştientizare privind apa subterană ca resursă de apă dulce. Astfel elevii vor afla informații privind sursele de apă subterană, ciclul hdrologic al apei subterane, ultilizarea acesteia, sursele de poluare, importanţa apei subterane, precum  și necesitatea protejării apele subterane și folosirea acesteia în mod durabil, pentru un echilibru între nevoile oamenilor și a planetei.

Ziua mondială a apei este marcată în fiecare an în data de 22 martie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța apei potabile. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este de a inspira acțiunile către Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 6: apă și canalizare pentru toți până în 2030.

În fiecare an Organizația Națiunilor Unite, propune o anumită temă, care să atragă atenția asupra importanței apei potabile. Tema din acest an este:  Apele subterane, cu mesajul Sã facem invizibilul vizibil!

Apele subterane sunt invizibile, dar impactul ei este vizibil peste tot. Aflate sub picioarele noastre, apele subterane sunt o comoară ascunsă care ne îmbogățește viața. Aproape toată apa dulce lichidă din lume este apă subterană.

Ce este apa subterană? 

Apa subterană este apa care se găsește sub pământ în acvifere, care sunt formațiuni geologice de roci, nisipuri și pietrișuri care pot reține apa.

De ce ar trebui să ne pese de apele subterane? 

Apele subterane sunt suprautilizate în multe zone, unde se extrage mai multă apă din acvifere decât este asigurată de ploaie și zăpadă.

Poluarea apelor subterane este o problemă specială, deoarece recuperarea poate dura decenii sau chiar secole.

Explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.

Apele subterane joacă un rol esențial în adaptarea la schimbările climatice. Astfel, trebuie să lucrăm împreună pentru a gestiona în mod durabil această resursă prețioasă.

Ce putem face cu apele subterane? 

Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Apa este la fel de necesară şi pentru sistemele de salubritate, agricultură, industrie și mediul înconjurător. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor. Trebuie să protejăm apele subterane de poluare și să le folosim în mod durabil, echilibrând nevoile oamenilor și ale planetei.

Related posts